Resmi Belgede Sahtecilik
Resmi belgede sahtecilik suçu Türk Ceza Kanunu 204. maddesinde düzenlenmiştir. Resmi belgede sahtecilik ;
Bir resmi belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren veya sahte resmi belgeyi kullanan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Görevi gereği düzenlemeye yetkili olduğu resmi bir belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren, gerçeğe aykırı olarak belge düzenleyen veya sahte resmi belgeyi kullanan kamu görevlisi üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Resmi belgenin, kanun hükmü gereği sahteliği sabit oluncaya kadar geçerli olan belge niteliğinde olması halinde, verilecek ceza yarısı oranında artırılır.
Resmi belgede sahtecilik suçunun maddi konusu; kamu görevlisi tarafından görevi gereği düzenlenen resmi belge ile aslında özel belge niteliğinde olmalarına karşılık TCK’nun 210. maddesi hükmü uyarınca resmi belgeye eşit sayılan belgelerdir. Özel belgede sahtecilik suçu ile ilgili makalemize ulaşmak için tıklayınız.
TCK 210 Resmi Belge Hükmünde Belgeler;
Özel belgede sahtecilik suçunun konusunun, emre veya hamile yazılı kambiyo senedi, emtiayı temsil eden belge, hisse senedi, tahvil veya vasiyetname olması
halinde, resmi belgede sahtecilik suçuna ilişkin hükümler uygulanır.
Gerçeğe aykırı belge düzenleyen tabip, diş tabibi, eczacı, ebe, hemşire veya diğer sağlık mesleği mensubu, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Düzenlenen belgenin kişiye haksız bir menfaat sağlaması ya da kamunun veya kişilerin zararına bir sonuç doğurucu nitelik taşıması halinde, resmi belgede sahtecilik hükümlerine göre cezaya hükmolunur.
Bu madde hükmü ile aslında nitelik olarak özel belge olmalarına karşılık ticari hayatta büyük yer tutan ve basit bir ciro ile veya buna bile gerek görülmeksizin tedavül eden bazı evrakı daha ciddi şekilde korumak maksadına yönelik olarak sayılan bu özel belgelerde sahtecilik yapılması halinde, resmi belgede sahtecilik suçuna ilişkin hükümlerin uygulanacağı kabul edilmiştir.
Maddede sayılan bu belgelerin resmi belge hükmünde sayılabilmesi için, kanunda öngörülen tüm şartların yerine getirilmiş olması gerekir. Aksi takdirde sahteciliğin yapıldığı belge resmi belge hükmünde sayılmaz, özel belge olarak kabul edilir, kullanma unsuru gerçekleştiği takdirde eylem özel belge olarak kabul edilir, kullanma unsuru gerçekleştiği takdirde eylem özel belgede sahtecilik suçunu oluşturur.
Kanunda geçen belge eski dilimizdeki evrak kelimesi karşılığında kullanılmakta olup, yazılı kağıt anlamına gelmektedir. Yazılılık koşulunun gerçekleştiğinin kabulü için, kağıt üzerindeki yazının, anlaşılabilir bir içeriği sahip olması ve ayrıca, bir irade beyanını ihtiva etmesi gerekir. Düzenleyenin belli olması ise bu yazının belli bir kişiye veya kişilere izafe edilebilir olması anlamına gelmektedir. Ancak bu kişilerin gerçekten mevcut kişiler olması gerekmez.
Yazının belli bir içeriğinin bulunması koşulunun gerçekleştiğinden söz edilebilmesi için, kağıt üzerindeki yazının içeriğinin hukuki bir kıymet taşıması, hukuki bir hüküm ifade eylemesi, hukuki bir sonuç doğurmaya elverişli olması gerekir. Eskişehir ceza avukatı olarak müvekkillerimize resmi belgede sahtecilik suçunda avukatlık hizmeti vermekteyiz.
Belgenin; resmi belge, özel belge ve resmi belge hükmündeki belge olmak üzere üç türü vardır.
Resmi belgenin özellikleri
Makale İçeriği Neleri İçerir?
- Belge bir kamu görevlisi tarafından düzenlenmiş olmalıdır.
- Kamu görevlisi, bu belgeyi görevi gereği düzenlenmiş olmalıdır.
- Belge, kanunda öngörülen usul ve formalitelere uygun olarak düzenlenmiş olmalıdır.
Resmi belge, devlet bürokrasisinin ürettiği belgedir. Her resmi belge kendisine dayanak olan bir ön düzenlemeye dayanır.
Resmi belgede sahtecilik yargı kararları
Yargıtay 21. Ceza Dairesi 2015/5074 E. 2016/21 K.
Saygılarımızla
Avukat Oğuz Özdemir Hukuk ve Danışmanlık Bürosu
Not: Bültenimizde yer verilen açıklamalar, ilgili mevzuat çerçevesinde konuyu genel hatlarıyla ele alır tarzda Ceza Hukuku kategorisinde yer alıp, Ceza Hukuku Avukatı tarafından hazırlanmıştır. Size özel detaylı bilgi için büromuzla veya avukat bir meslektaşımız ile bağlantıya geçmenizi tavsiye ederiz. İletişim için tıklayınız.
Bu internet sitesindeki her türlü bilgi Eskişehir Barosuna kayıtlı Oğuz Özdemir Hukuk Bürosu tarafından yalnızca bilgilendirme amacıyla, Türkiye Barolar Birliği tarafından belirtilen ilgili düzenlemeleri uyarınca hazırlanmıştır. Bu Makale Eskişehir Ceza Hukuku Avukatı Oğuz Özdemir tarafından onaylandı!