Boşanma davası sıkça sorulan sorular
Avukat Oğuz Özdemir olarak bugünkü makalemizde Boşanma davası sıkça sorulan sorular hakkında bilgi vereceğiz. Eşler ortak hayatı devam ettirmeme kararını vermesini müteakip boşanma davası açmadan önce bir takım sorulara cevap aramaya başlamaktadır. Ülkemizde boşanma davası anlaşmalı boşanma davası veya çekişmeli boşanma davası olarak açılmaktadır.
Hangi durumlarda boşanma davası açılır?
Makale İçeriği Neleri İçerir?
- 1 Hangi durumlarda boşanma davası açılır?
- 2 Boşanma davası hangi mahkemede açılır?
- 3 Boşanma davası ne kadar sürer?
- 4 Boşanma davasında avukat tutmak zorunda mıyım?
- 5 Boşanma davası avukat ücreti ne kadar?
- 6 Boşanma davası neden reddedilir?
- 7 2023 yılı boşanma davası ücreti
- 8 Boşanma davasında mal paylaşımı nasıl yapılır?
- 9 Eşim beni aldatıyor boşanma davası açabilir miyim?
- 10 Boşanma davası açarken nelere dikkat etmeliyim?
- 11 Eskişehir Boşanma Avukatı Ekibimiz
Türk Medeni kanununa göre aldatma (zina), hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış, suç işleme, terk, akıl hastalığı, evlilik birliğinin temelden sarsılması gibi sebeplerden dolayı boşanma davası açılabilmektedir. Detaylı bilgi için Eskişehir boşanma avukatı ekibimizle iletişime geçebilirsiniz.
Boşanma davası hangi mahkemede açılır?
Boşanma davası aile mahkemesinde açılmalıdır. Eskişehir ilinde açılacak boşanma davası Eskişehir aile mahkemesinde açılmalıdır. Aile mahkemesinin olmadığı yerlerde Asliye hukuk mahkemesi aile mahkemesi sıfatıyla davayı yürütmektedir.
Boşanma davası ne kadar sürer?
Anlaşmalı boşanma davası 1 ile 4 hafta arasında sürmekte iken çekişmeli boşanma davası uzun sürebilmektedir. Boşanma davası sıkça sorulan soruların başında boşanma davasının ne kadar süreceği gelmektedir.
Boşanma davasında avukat tutmak zorunda mıyım?
Türk hukukuna göre boşanma davası açmak isteyen kişiler avukat tutmak zorunda değildir. Boşanma davası açmak isteyen eş dava dilekçesini kendisi hazırlayabilir, ekonomik olarak gücü bulunmayan kişi bulunduğu ildeki baroya başvurup avukat talep edebilir. Boşanma davası açmak isteyenler eşlere hak kaybına uğramamaları için bir avukat ile çalışmalarını tavsiye ediyoruz. Eskişehir avukatları listesine veya Eskişehir avukat telefon numaralarına Eskişehir barosunun sayfasından ulaşabilirsiniz.
Boşanma davası açmak isteyen eş avukata vereceği vekaletnamede boşanma davası açma, takip etme ve sonuçlandırma yetkisi de vermelidir. Noterde vekaletname verilir iken boşanma dosyası için vekaletname verileceğinin ilgili notere bildirilmeli ve vekaletnamenin fotoğraflı olması gerekmektedir.
Boşanma davası avukat ücreti ne kadar?
Boşanma davası avukat ücreti için her yıl Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi yayımlanmaktadır. Avukata ödenecek olan avukatlık ücreti boşanma davasının çekişmeli mi yoksa anlaşmalı mı olacağına göre değişmektedir. Avukat ücreti konusunda bilgi almak için Eskişehir boşanma avukatı ekibimizden bilgi alabilirsiniz.
Boşanma davası neden reddedilir?
Türk hukukuna göre kusurlu tarafın açtığı dava reddedilebilir. Boşanma davasında hakimin geniş bir yetkisi bulunmakta olup kusurlu tarafın açtığı davayı delil durumuna göre reddedebilir. Boşanma davası ile ilgili olarak Eskişehir hukuk bürolarından bilgi alabilirsiniz. Boşanma davası sıkça sorulan soruların başında boşanma davam reddedilir mi sorusu gelmektedir.
2023 yılı boşanma davası ücreti
Boşanma davası açmak isteyen taraf avukat ücreti ve mahkeme masraflarını ödemekle zorundadır. Mahkeme masrafları harç, bilirkişi ücreti, tanık ücreti gibi kalemlerden oluşmaktadır. Boşanma davası sıkça sorulan sorular ile ilgili olarak Eskişehir boşanma avukatı ekibimizden bilgi alabilirsiniz.
Boşanma davasında mal paylaşımı nasıl yapılır?
Türk hukukuna göre eşler aksini kararlaştırmamış ise evlilik süresi boyunca edinilmiş mallar mal paylaşımına konu edilecektir. Boşanma davası açan eş aynı zamanda mal ayrılığı davası da açmalıdır. Konu ile ilgili olarak Eskişehir boşanma avukatı ekibimizden bilgi alabilirsiniz.
Eşim beni aldatıyor boşanma davası açabilir miyim?
Türk hukukuna göre eşlerin sadakat yükümlülüğü bulunmaktadır. Aldatılan eş zina sebebiyle boşanma davası açabilir. Türk Medeni Kanunu Madde 161
Eşlerden biri zina ederse, diğer eş boşanma davası açabilir. Davaya hakkı olan eşin boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak altı ay ve her hâlde zina eyleminin üzerinden beş yıl geçmekle dava hakkı düşer. Affeden tarafın dava hakkı yoktur şeklindedir.
Affetme, sözlü veya yazılı olabileceği gibi eşler arasında sergilenen davranışlarla da anlaşılabilir. Örneğin; eşi kendisini aldatmasına rağmen, “olan oldu, yaptıklarını unutalım, temiz bir sayfa açıp yeniden başlayalım, evine dön” şeklinde mesaj üzerine eve dönen diğer eş affedilmiş kabul edilir.
Boşanma davası açarken nelere dikkat etmeliyim?
Zina, hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış, suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme, terk, akıl hastalığı özel boşanma sebepleridir. Evlilik birliğinin sarsılması, şiddetli geçimsizlik vb. genel boşanma sebepleridir. Boşanma davası açmak isteyen eş bir avukat yardımı ile boşanma davası dilekçesini hazırlamalıdır. Boşanma davası sıkça sorulan sorular ile ilgili Eskişehir ilinde bulunan hukuk büromuzla iletişime geçebilirsiniz.
Eskişehir Boşanma Avukatı Ekibimiz
- Anlaşmalı boşanmada taraf avukatlığı,
- Çekişmeli boşanmada taraf avukatlığı,
- Mal paylaşımı davasında taraf avukatlığı,
- Nafaka artırım davası taraf avukatlığı,
- Velayet davası,
- Nafaka uyarlama davası,
- Maddi ve manevi tazminat davası,
- Ziynet davasında müvekkillerine hizmet vermektedir. Boşanma davası sıkça sorulan sorular ile ilgili bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Saygılarımızla
Avukat Oğuz Özdemir Hukuk ve Danışmanlık Bürosu
Not: Bültenimizde yer verilen açıklamalar, ilgili mevzuat çerçevesinde konuyu genel hatlarıyla ele alır tarzda Boşanma Davaları kategorisinde yer alıp, Boşanma Davaları Avukatı tarafından hazırlanmıştır. Size özel detaylı bilgi için büromuzla veya avukat bir meslektaşımız ile bağlantıya geçmenizi tavsiye ederiz. İletişim için tıklayınız.
Bu internet sitesindeki her türlü bilgi Eskişehir Barosuna kayıtlı Oğuz Özdemir Hukuk Bürosu tarafından yalnızca bilgilendirme amacıyla, Türkiye Barolar Birliği tarafından belirtilen ilgili düzenlemeleri uyarınca hazırlanmıştır. Bu Makale Eskişehir Boşanma Davaları Avukatı Oğuz Özdemir tarafından onaylandı!