Boşanma Davasında En Çok Merak Edilenler
Bugünkü hukuk bültenimizde tarafımıza en çok sorulan sorular ışığında, boşanma konusunu ele alacağız.Boşanma davası sürecinde mutlaka uzman desteği almanızı tavsiye ederiz.Bu konuda Eskişehir boşanma avukatı avukat Oğuz Özdemir Hukuk ve Danışmanlık Bürosu olarak bize ulaşabileceğiniz gibi diğer meslektaşlarımıza da ulaşabilirsiniz.
Hangi Sebeplerle Boşanma Davası Açılabilir?
Makale İçeriği Neleri İçerir?
- 1 Hangi Sebeplerle Boşanma Davası Açılabilir?
- 2 Kaç Çeşit Boşanma Vardır?
- 3 Boşanma Davası Nerede Hangi Mahkeme de Açılır?
- 4 Boşanma Davası Nasıl Açılır?
- 5 Boşanma Davaları Ne Kadar Sürer?
- 6 Boşanma Davasında Davayı İlk Açan Daha mı Avantajlı Olur?
- 7 Boşanma davasında duruşmalara katılmak zorunlu mudur?
- 8 Boşanma davası devam ederken taraflar anlaşırsa ne olur?
- 9 Saygılarımızla
- 10 Avukat Oğuz Özdemir Hukuk ve Danışmanlık Bürosu
Medeni kanunumuz boşanma sebeplerini genel ve özel boşanma sebepleri olarak ikiye ayırmıştır.Özel boşanma sebepleri aldatma(zina),hayata kast,pek kötü veya onur kırıcı davranış,suç işleme,haysiyetsiz hayat sürme,terk,akıl hastalığı sebebiyle boşanmadır.Genel boşanma sebebi ise evlilik birliğinin temelden sarsılması daha çok bilinen adıyla şiddetli geçimsizliktir.Boşanma davası bu sebeplerden biri ya da birkaçına dayanılarak açılabilir
Kaç Çeşit Boşanma Vardır?
Boşanma davası çekişmeli yada anlaşmalı boşanma olarak açılabilir.Taraflar her konuda uzlaşıp evlilik birliğini sonlandırmak istiyorlarsa anlaşmalı olarak boşanabilirler.Anlaşmalı boşanma daha kısa ve zahmetsizdir.Ancak taraflar arasında tazminat,nafaka,velayet vb. konularda uzlaşmaya varılamaması halinde çekişmeli boşanma davası açma zorunluluğu hasıl olur.
Boşanma Davası Nerede Hangi Mahkeme de Açılır?
Boşanma davasında aile mahkemeleri görevlidir.Aile mahkemesi bulunmayan yerlerde asliye hukuk mahkemesi aile mahkemesi sıfatıyla görevli olur. Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce tarafların son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir.
Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Boşanma dava dilekçesi ve ekleri hazırlanarak,adliyelerdeki tevzi bürolarından boşanma davası açılır. Boşanma davası açılırken davacının bir miktar yargılama masrafı ödemesi gereklidir.
Boşanma Davaları Ne Kadar Sürer?
Anlaşmalı boşanma davası mahkemenin iş yüküne göre değişmekle birlikte 1 hafta ve 1 ay arasında değişmektedir.Çekişmeli boşanma davası ise yine tahkikat aşamasındaki durumlara,mahkemenin iş yüküne göre değişmekle birlikte 1,5-2 yılı bulmaktadır.
Boşanma Davasında Davayı İlk Açan Daha mı Avantajlı Olur?
Boşanma davasında davayı ilk açmanın herhangi bir önemi bulunmamaktadır.Davalı taraf açılmış boşanma davasına karşı dava açabilir.Önemli olan yargılama aşamasında ile kusurun hangi tarafta olduğunun ispatıdır.Bunun içinde özellikle delillerin eksiksiz sunulması ,dilekçe teati aşamasına dikkat edilmesi gerekir.
Boşanma davasında duruşmalara katılmak zorunlu mudur?
Taraflar kendilerini temsil için avukat görevlendirmiş iseler duruşmaya katılmaları zorunlu değildir.Aksi halde avukatı olmayan tarafın duruşmaları bizzat takip etmesi ve ara kararları yerine getirmesi gerekmektedir.
Boşanma davası devam ederken taraflar anlaşırsa ne olur?
Taraflar boşanmaktan vazgeçerse davadan feragat edebilecekleri gibi dosyaya takip etmeyip işlemden kaldırılmasını da sağlayabilirler.Feragat eden taraf aynı sebeplere dayanarak tekrardan boşanma davası açamaz.
Saygılarımızla
Avukat Oğuz Özdemir Hukuk ve Danışmanlık Bürosu
Not: Bültenimizde yer verilen açıklamalar, ilgili mevzuat çerçevesinde konuyu genel hatlarıyla ele alır tarzda hazırlanmıştır. Size özel detaylı bilgi için Büromuzla bağlantıya geçmenizi tavsiye ederiz. İletişim için tıklayınız.
Saygılarımızla
Avukat Oğuz Özdemir Hukuk ve Danışmanlık Bürosu
Not: Bültenimizde yer verilen açıklamalar, ilgili mevzuat çerçevesinde konuyu genel hatlarıyla ele alır tarzda Aile Hukuku kategorisinde yer alıp, Aile Hukuku Avukatı tarafından hazırlanmıştır. Size özel detaylı bilgi için büromuzla veya avukat bir meslektaşımız ile bağlantıya geçmenizi tavsiye ederiz. İletişim için tıklayınız.
Bu internet sitesindeki her türlü bilgi Eskişehir Barosuna kayıtlı Oğuz Özdemir Hukuk Bürosu tarafından yalnızca bilgilendirme amacıyla, Türkiye Barolar Birliği tarafından belirtilen ilgili düzenlemeleri uyarınca hazırlanmıştır. Bu Makale Eskişehir Aile Hukuku Avukatı Oğuz Özdemir tarafından onaylandı!