İddet Müddetinin Kaldırılması Davası
Erkeğin evliliği son bulduktan sonra tekrar evlenebilmesi için süreye ilişkin herhangi bir yasal engel bulunmamakta olup kadınlar için İddet Müddetinin Kaldırılması Davası açılması gerekebilir. Kadının evliliği sona erdikten sonra veya eşi öldükten sonra üç yüz gün geçmeden tekrar evlenememektedir. Türk Medeni Kanunu’na göre kadının evliliği sona erdikten sonra veya eşi öldükten tekrar evlenebilmesi için beklemesi gereken üç yüz günlük süreye iddet müddeti denilmektedir. .
Türk Medeni Kanunu’nun 132/1 maddesinde “Evlilik sona ermişse, kadın, evliliğin sona ermesinden başlayarak üç yüz gün geçmedikçe evlenemez.” denilerek evliliği sona eren kadın için başka birisiyle evlenmek için beklemesi gereken süre belirtilmiştir. Evliliği sona eren kadının bu süreyi beklemeden yeniden evlenebilmesi için iddet müddetinin kaldırılması davası açması gerekmektedir.
Söz konusu yasal düzenlemenin temel sebebi evliliği sona eren kadının olası hamileliği durumunda doğacak bebeğin soybağının belirlenmesine yöneliktir.
İddet Müddetinin Kaldırılması Davası Nasıl Açılır
Makale İçeriği Neleri İçerir?
Evliliği sona eren kadının bu evliliğin hukuken sona ermesinden sonra (boşanma kararında boşanmanın kesinleşmesi ile) 300 gün geçtikten sonra bir kısıtlamaya tabi olmaksızın yeni evlilik yapabilecektir. Ancak bu süreyi beklemeksizin yeniden evlenmek ister ise iddet müddetinin kaldırılması davası açması ve mahkemeden karar alması gerekmektedir. İddet müddetinin kaldırılması davasında davalı bulunmamaktadır. Dava hasımsız olarak açılması gerekmektedir. Mahkemece kadının hamile olup olmadığının tespiti yönünde rapor alınmak suretiyle karar verilmektedir.
İddet Müddetinin Kaldırılması Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme
İdddet müddetinin kaldırılması davasında görevli mahkeme Aile mahkemesidir. Müstakilen aile mahkemesinin olmadığı yerlerde ise Asliye Hukuk Mahkemesi (Aile Mahkemesi sıfatıyla) görevlidir. Yetkili mahkeme ise iddet müddetinin kaldırılmasını talep eden kadının yerleşim yerinde bulunan mahkemelerdir. Konu ile ilgili diğer makalemize ulaşmak için tıklayınız.
Boşanan Kadının Boşandığı Eşi ile Yeniden Evlenmesi Halinde İddet Müddetini Beklemesi Gerekir mi
İddet müddetinin temel amacı evliliği hukuken sona eren kadının olası hamileliği durumunda doğacak çocuğun nesebini korumayı amaçladığından boşanan kadının tekrar boşandığı eşiyle evlenmesi durumunda çocuğun nesebi yönünden bir karışıklık oluşmayacağından dolayı boşanan kadın, evliliğini sona erdirdiği eşi ile iddet müddeti içerisinde yeniden evlenebilir. 300 günlük süreyi beklemesine gerek olmadığı gibi iddet müddetinin kaldırılması davası da açmasına gerek yoktur.
İddet Müddetinin Kaldırılması Davası Ne Kadar Sürer
İddet müddetinin kaldırılması davasında davalı taraf olmadığından diğer bir anlatımla hasımsız olarak açılması dolayısıyla davalı tarafa tebligat çıkarılmasına gerek olmadığından kısa sürede sonuçlanabilmektedir. Ancak mahkemenin iş yoğunluğu ve hamile olunmadığına dair sağlık kuruluşundan alınacak rapor süresine göre davanın sonuçlanma süresi değişkenlik gösterebilmektedir. Avukatın hukuki yardımından yararlanılmasının hak kayıpları yaşanmasının engelleyecektir. Bu itibarla avukattan hukuki yardım alınmasını tavsiye ederiz. İddet müddetinin kaldırılması ile ilgili diğer makalemize ulaşmak için tıklayınız.
Saygılarımızla
Avukat Oğuz Özdemir Hukuk ve Danışmanlık Bürosu
Not: Bültenimizde yer verilen açıklamalar, ilgili mevzuat çerçevesinde konuyu genel hatlarıyla ele alır tarzda Aile Hukuku kategorisinde yer alıp, Aile Hukuku Avukatı tarafından hazırlanmıştır. Size özel detaylı bilgi için büromuzla veya avukat bir meslektaşımız ile bağlantıya geçmenizi tavsiye ederiz. İletişim için tıklayınız.
Bu internet sitesindeki her türlü bilgi Eskişehir Barosuna kayıtlı Oğuz Özdemir Hukuk Bürosu tarafından yalnızca bilgilendirme amacıyla, Türkiye Barolar Birliği tarafından belirtilen ilgili düzenlemeleri uyarınca hazırlanmıştır. Bu Makale Eskişehir Aile Hukuku Avukatı Oğuz Özdemir tarafından onaylandı!