Ziynet Eşyası Kime Aittir
Ziynet Eşyası Ne Demektir
Makale İçeriği Neleri İçerir?
Ziynet; altın, gümüş gibi kıymetli madenlerden yapılmış olup; insanlar tarafından takılan süs eşyası olarak tanımlanmaktadır (Yılmaz, E.: Hukuk Sözlüğü, Ankara 2011, s. 1529) Ziynet eşyası (düğün takıları), her şeyden önce hukukî niteliği itibariyle eşyadır. Ziynet eşyasının iadesinden maksat ise evlenmeden önce veya ya da daha sonra eşlerin yahut da yakınlarının diğer eşe düğün vesilesiyle hediye etmiş olduğu değerlerin geri verilmesine yönelik talebi ifade etmektedir.
Ziynet Eşyasının İadesi Davası Ne Zaman Açılabilir
Ziynet eşyasının iadesi davası boşanma davasıyla birlikte açılabileceği gibi boşanma davasının kesinleşmesinden sonra da ayrı bir dava konusu yapılabilecektir. Ziynet eşyasının iadesi davası boşanma davasının eki niteliğinde olmayıp boşanma davasıyla birlikte açılması halinde talep edilen harca esas değer üzerinden nisbi harç ödenmesi gerekmektedir.
Ziynet eşyasının iadesi davasının terditli açılmasında hukuki yarar bulunmaktadır. Dava dilekçesinde öncelikle ziynetin aynen iadesi bunun mümkün olmaması halinde bedelinin ödenmesi talep edilebilecektir.
Ziynet Eşyası Kime Aittir
Yargıtay Hukuk Genel Kurulunu 04.03.2020 tarih ve E. 2017/3-1040, K. 2020/240 sayılı kararına göre Kadına özgü ziynet eşyaları; eşler arasında aksine bir anlaşma veya bu konuda yerel bir âdet bulunmadıkça evlilik sırasında kim tarafından hangi eşe takılmış olursa olsun kadın eşe bağışlanmış sayılır ve artık onun kişisel malı niteliğini kazanacaktır. Bu kapsamda erkeğe takılan ziynet eşyasından kadına özgü olanlar erkeğe takılsa bile kadına ait olarak kabul edilecektir. Bununla birlikte erkeğe takılan ve niteliği itibariyle kadına özgü olmayan ziynet eşyası erkeğe ait olarak kabul edilecektir. Ziynet eşyalarının iadesi ile ilgili makalemize ulaşmak için tıklayınız.
Ziynet Eşyasına İlişkin Yargı Kararları
Yargıtay Hukuk Genel Kurulunu 04.03.2020 tarih ve E. 2017/3-1040, K. 2020/240 sayılı Kararı ” Kadına özgü ziynet eşyası niteliğindeki bilezik eşler arasında aksine bir anlaşma veya bu konuda yerel bir adet bulunmadıkça evlilik sırasında kim tarafından hangi eşe takılmış olursa olsun kadın eşe bağışlanmış sayılır ve artık onun kişisel malı niteliğini kazanır. Davalı erkeğin düğünde toplam 12 adet bilezik takıldığını beyan etmiş olması karşısında, bu beyanın HMK md. 188 gereğince mahkeme önünde ikrar kabul edilmesi gerekir. Bu durumda, düğünde davacı kadına 12 adet bilezik takıldığı hususu çekişmeli olmaktan çıkacaktır ve mahkemece bu bilezikler yönünden de davanın kabulüne karar verilmesi gerekir.
Avukat Oğuz Özdemir olarak Eskişehir ve civar illerde boşanma davasında müvekkillerimize hizmet vermekteyiz. Yargıtay 3. Hukuk Dairesinin 09.10.2018 tarih ve 2018/3448 E. , 2018/9710 K. Sayılı kararı “Davacının ziynet eşyalarına yönelik iddiası, ziynet eşyalarının bozdurularak sadece dava konusu ev eşyalarının alındığına ilişkin olmayıp, düğün salonu ücreti gibi başkaca düğün masraflarının ve davalının evlenmeden önce çekmiş olduğu kredi borcunun da bozdurulan ziynet eşyalarından elde edilen para ile ödendiğine ilişkindir. Bu husus, 09.06.2014 ve 30.06.2015 tarihli celselerdeki “Düğün salonunun borcunu birlikte ödediğimiz doğrudur. Üç ay içerisinde çabucak evlendik. Borçlarımız vardı bunları takılan altınlarla ödedik. Yatak odası takımı için davacının annesine 6-7 bilezik verdik. Altınları bozarak borçlarımızı ödedik. Yine benim Denizbank’a olan kredi borcum ödendi.” şeklindeki beyanlarıyla davalının da kabulündedir. Bu durumda, yalnızca bedeli bozdurulan ziynet eşyaları ile karşılanan ev eşyalarının aynen, olmazsa (eşyaların ikinci el değeri hesabıyla) bedeli olan 3.100,00 TL’nin davalıdan alınarak davacıya verilmesi yönünde hüküm tesisi davacının alacağının eksik tahsili sonucunu doğurmaktadır ki, bu sebeple yanılgılı değerlendirme ile yazılı şekilde hüküm tesisi doğru görülmemiş” şeklindedir. Ziynet eşyaları ile ilgili yargı kararlarına ilişkin makalemize ulaşmak için tıklayınız.
Saygılarımızla
Avukat Oğuz Özdemir Hukuk ve Danışmanlık Bürosu
Not: Bültenimizde yer verilen açıklamalar, ilgili mevzuat çerçevesinde konuyu genel hatlarıyla ele alır tarzda hazırlanmıştır. Size özel detaylı bilgi için Büromuzla bağlantıya geçmenizi tavsiye ederiz
Saygılarımızla
Avukat Oğuz Özdemir Hukuk ve Danışmanlık Bürosu
Not: Bültenimizde yer verilen açıklamalar, ilgili mevzuat çerçevesinde konuyu genel hatlarıyla ele alır tarzda Boşanma Davaları kategorisinde yer alıp, Boşanma Davaları Avukatı tarafından hazırlanmıştır. Size özel detaylı bilgi için büromuzla veya avukat bir meslektaşımız ile bağlantıya geçmenizi tavsiye ederiz. İletişim için tıklayınız.
Bu internet sitesindeki her türlü bilgi Eskişehir Barosuna kayıtlı Oğuz Özdemir Hukuk Bürosu tarafından yalnızca bilgilendirme amacıyla, Türkiye Barolar Birliği tarafından belirtilen ilgili düzenlemeleri uyarınca hazırlanmıştır. Bu Makale Eskişehir Boşanma Davaları Avukatı Oğuz Özdemir tarafından onaylandı!