İş Hukuku

Eskişehir Avukat ve Hukuk Hizmetleri

İş Hukuku

İş Hukuku Eskişehir İş Hukuku Avukatı tarafından | 12 Mayıs 2020 tarihinde yazıldı.

İş Hukuku

4857 Sayılı İş Kanunumuza göre; bir iş sözleşmesine dayanarak çalışan gerçek kişiye işçi, işçi çalıştıran gerçek veya tüzel kişiye yahut tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlara işveren denir. Aynı kanunun 4. Maddesinde belirtilen istinaslar hariç tüm işyerleri için uygulanacaktır. İşyerinin sınırları ise yine kanunda sayılmış olup kanuna göre, işçilerin örgütlendiği yerler ile bu yerlere bağlı dinlenme, çocuk emzirme, yıkanma, muayene, avlu ile diğer eklenti ve araçlarda işyeridir.
Hukukumuza göre bir tarafın bağımlı olarak iş görmeyi diğer tarafında buna karşılık belirli bir miktar ücret ödeme konusunda anlaşması durumunda iş sözleşmesinin varlığında bahsedilmektedir.

İş sözleşmeleri türleri olarak ise birden fazla olup günümüzde en çok belirsiz süreli iş sözleşmeleri, belirli süreli iş sözleşmeleri ve kısmi süreli iş sözleşmeleri yapılmaktadır. İş sözleşmeleri işçi ve işverene bir takım yükümlülükler getirmekte olup herhangi bir tarafın bu yükümlülüklerden birini ihlal etmesi diğer tarafa sözleşmeyi fesih hakkı tanımaktadır. Eskişehir ve civar illerde Avukat olarak işçi ve işveren müvekkillerimize avukatlık hizmeti vermekteyiz.
İş sözleşmelerin sona ermesi ise birden fazla şekilde olabilmektedir.
Taraflar karşılıklı olarak anlaşması, sözleşme süresinin bitmesi, ölüm ve taraflardan birinin haklı veya geçerli bir sebeple iş sözleşmesini sona erdirmesi halinde iş sözleşmesi bitmiş sayılmaktadır. Günümüzde en çok karşılaşılan durumların başında işçinin veya işverenin haklı sebeple iş sözleşmesini sona erdirmesi gelmektedir.
Yukarıda kısaca bahsettiğimiz gibi iş sözleşmesi taraflara karşılıklı yükümlülükler getirmekte olup bu yükümlülüklerin neler olduğu kanunda ve yargı kararlarında açıkça belirtilmiştir.
Bu yükümlülüklere uyulmadığı takdirde haklı olan taraf iş sözleşmesini feshetmektedir.
Ülkemizde en çok açılan davaların başında işçi alacakları için iş davaları olup bu davalar iş akdinin feshinden kaynaklı alacak ve tazminat talepli açılmaktadır. Bu davalarda kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla çalışma ücreti, AGİ, yıllık izin ücreti, hafta tatili veya genel tatil ücreti gibi alacakların belirlenmesi ve ödenip ödenmemesi hususunda mahkeme tarafından karar verilmektedir.
İşçinin gerçek maaşının SGK kayıtlarında olmaması, işçi ücretinin asgari ücret üzerinden gösterilmesi gibi durumlar tek başına kesin bir delil teşkil etmemekte olup mahkemeler emsal ücret araştırması yapmakta ve tanıkları dinlemektedir. İş hukukundan kaynaklı davalar belirli zamanaşımına tabi olup mutlaka bir avukattan hukuki yardım alınması gerekmektedir.

Saygılarımızla
Avukat Oğuz Özdemir Hukuk ve Danışmanlık Bürosu

Not: Bültenimizde yer verilen açıklamalar, ilgili mevzuat çerçevesinde konuyu genel hatlarıyla ele alır tarzda İş Hukuku kategorisinde yer alıp, İş Hukuku Avukatı tarafından hazırlanmıştır. Size özel detaylı bilgi için büromuzla veya avukat bir meslektaşımız ile bağlantıya geçmenizi tavsiye ederiz. İletişim için tıklayınız.

Bu internet sitesindeki her türlü bilgi Eskişehir Barosuna kayıtlı Oğuz Özdemir Hukuk Bürosu tarafından yalnızca bilgilendirme amacıyla, Türkiye Barolar Birliği tarafından belirtilen ilgili düzenlemeleri uyarınca hazırlanmıştır.
Eskişehir Avukat ihtiyaçlarınız için bize ulaşarak hukuki sorunlarınız için destek alın. Avukat Eskişehir ve Çevre İllerde yaşayacağınız hukuki yardım ve ihtiyaçlarınızda, Eskişehir Avukat Oğuz Özdemir Hukuk Bürosu olarak Eskişehir Avukat ekibiyle iletişime geçebilirsiniz.