İhbar Tazminatı Davası

Eskişehir Avukat ve Hukuk Hizmetleri

Hukuk Bülteni

İhbar Tazminatı Davası Eskişehir Hukuk Bülteni Avukatı tarafından | 18 Mayıs 2020 tarihinde yazıldı.

İhbar Tazminatı Davası

İhbar Tazminatı Nedir ?

İş kanunu uyarınca iş sözleşmesi işveren tarafından feshedilen işçi, işveren tarafından belirli bir süre önce bilgilendirilmelidir. Bu bilgilendirme işçiye yazılı olarak ve kıdemine göre yapılmalıdır. İş Kanunu’na göre;

  • İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra,
  • İşi altı aydan bir buçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta sonra,
  • İşi bir buçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra,
  • İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra, Feshedilmiş sayılır.
  • Bu süreler asgari olup sözleşmeler ile artırılabilir. Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır.

Örneğin 8 ay çalışmış işçi fesih bildiriminden itibaren 4 (dört) hafta daha çalışmalıdır. Böyle bir durumda işçiye fesih bildirimi yapılmadan iş sözleşmesi sona ermiş ise işçi 4 (dört) haftalık giydirilmiş brüt ücret üzerinden ihbar tazminatına hak kazanacaktır.  İhbar süresi boyunca işçi aynı şartlar altında çalışmaya devam etmekte olup normal çalışmadan tek farkı ise işveren tarafından işçiye verilen iş arama iznidir. Unutulmaması gereken bir diğer husus ise işçiler de ihbar tazminatı ödemek zorunda kalabilir.  Eskişehir ilinde faaliyet gösteren avukat bürosu olarak işçilerin açacağı davalarda müvekkillerimize avukatlık hizmeti vermekteyiz.

İhbar Tazminatı Davası nerede açılmalıdır ?

İhbar tazminatı davası işçinin çalıştığı yer mahkemesinde açılabileceği gibi işyeri merkezinin bulunduğu yerde de açılabilir. İhbar tazminatı davalarında iş mahkemeleri görevlidir. Örneğin Eskişehir’de işçi olarak çalışan işçinin avukatı açacağı davayı Eskişehir İş Mahkemelerinde açmalıdır.

Deneme süresinde iş sözleşmesi sona erdirilen işçiler ihbar tazminatına hak kazanamaz.

İş Sözleşmemi haklı olarak feshettim İhbar Tazminatına Hak Kazanır mıyım?

İş sözleşmesini haklı olarak fesheden işçi ihbar tazminatına hak kazanamaz.

Örnek İhbar Tazminatı Hesaplaması Nasıl Yapılır ?

Maaş, sosyal haklar ve ikramiyeler ile brüt maaşı 2.899 TL olan ve çalışma süresi 2,5 yıl olan bir işçi 2.899/30*6*7= 4.058,60 TL brüt ihbar tazminatına hak kazanmaktadır. Brüt ihbar tazminatından gelir vergisi ve damga vergisi düştükten sonra işçinin alacağı net ihbar tazminatı hesaplanmaktadır.

Not: Kıdem tazminatı, İş Kazası davaları, İşe iade davaları ve diğer işçilik alacakları hakkında detaylı bilgiler içeren makalelerimize www.oguzozdemir.av.tr internet adresinden ulaşabilirsiniz. 

Bu makalemizde; Eskişehir Avukat olarak ihbar tazminatı konusuna değindik, ihbar tazminatı ile ilgili sorularınız için bize buradan ulaşabilirsiniz.

 

Saygılarımızla

Eskişehir Avukat Oğuz Özdemir Hukuk ve Danışmanlık Bürosu
Saygılarımızla
Avukat Oğuz Özdemir Hukuk ve Danışmanlık Bürosu

Not: Bültenimizde yer verilen açıklamalar, ilgili mevzuat çerçevesinde konuyu genel hatlarıyla ele alır tarzda Hukuk Bülteni kategorisinde yer alıp, Hukuk Bülteni Avukatı tarafından hazırlanmıştır. Size özel detaylı bilgi için büromuzla veya avukat bir meslektaşımız ile bağlantıya geçmenizi tavsiye ederiz. İletişim için tıklayınız.

Bu internet sitesindeki her türlü bilgi Eskişehir Barosuna kayıtlı Oğuz Özdemir Hukuk Bürosu tarafından yalnızca bilgilendirme amacıyla, Türkiye Barolar Birliği tarafından belirtilen ilgili düzenlemeleri uyarınca hazırlanmıştır.
Eskişehir Avukat ihtiyaçlarınız için bize ulaşarak hukuki sorunlarınız için destek alın. Avukat Eskişehir ve Çevre İllerde yaşayacağınız hukuki yardım ve ihtiyaçlarınızda, Eskişehir Avukat Oğuz Özdemir Hukuk Bürosu olarak Eskişehir Avukat ekibiyle iletişime geçebilirsiniz.