Nafaka davası nedir?

Eskişehir Avukat ve Hukuk Hizmetleri

Hukuk Bülteni

Nafaka davası nedir? Eskişehir Hukuk Bülteni Avukatı tarafından | 10 Mayıs 2021 tarihinde yazıldı.

Nafaka davası nedir?

Nafaka davası, boşanma nedeniyle, eşlerin birbirlerine ve çocuklarına yardım yükümlülüğünü yerine getirmesi için açılan davadır. Nafaka davalarında görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir.

Boşanma davalarında talep edilebilecek üç farklı nafaka türü bulunmaktadır. Bunlar;

  • tedbir nafakası,
  • yoksulluk nafakası ve
  • iştirak nafakasıdır.

Tedbir nafakası;  boşanma davası sürerken taraflardan birisinin ekonomik olarak zor duruma düşmesi nedeniyle bu kişi lehine tedbir nafakası hükmedilebilecektir.

İştirak nafakası;  boşanma davası neticesinde çocuğun velayeti kendisinde olmayan eş aleyhine çocuğun giderlerine katılmasını sağlamak üzere hükmedilen bir nafakadır.

Yoksulluk Nafakası; boşanma sonrası taraflardan birinin yoksulluğa düşecek durumda olması halinde kusuru daha ağır olmamak koşuluyla talep edebileceği nafakadır.

Boşanma Davası Açılmadan Nafaka Davası Açabilir mi

Nafaka davası açmak için boşanma davası açılmak zorunda olmadığı gibi eşin ayrı yaşamasına gerek de yoktur. Eşin evin geçimi ile ilgilenmemesi durumunda nafaka davası açılabilecektir. Yine fiilen ayrı yaşama durumunda da nafaka davası açılabilecektir. Çocuklar için belirlenen için uklar

Nafaka Miktarı Ne Kadar Belirlenir.

Eş ve Çocuk için hükmedilecek nafaka miktarının belirlenmesinde en önemli kriter tarafların ekonomik ve sosyal durumlarıdır. Nafaka belirlenmesinde Aile Mahkemesi hakiminin takdir yetkisi bulunmaktadır. Takdir Yetkisi kullanılırken nafaka ödeyecek eşin iş durumu, geliri, mal varlığının bulunup bulunması ile tarafların yaşam tarzı gözetilecektir. Çocuklar için verilecek nafakada çocuğun yaşı ve eğitim giderleri gibi hususlar da gözetilecektir. Eşin ekonomik durumunun iyi olması durumunda nafaka miktarı yüksek olacak iken az olması durumunda nafaka miktarı da az olacaktır. O yüzden Nafaka Miktarı olarak bir rakama belirtmek mümkün değildir

Nafakanın Ödenmemesi Halinde Ne Yapılabilir

Nafaka yükümlüsü eş mahkeme tarafında hükmedilmiş nafakayı ödemiyorsa bu durumda icra takibi yapılabilecektir.Ödeme halen gerçekleşmediyse şikayet talebiyle icra ceza mahkemesine başvurabilir. Nafaka alacaklısı, borçlunun nafaka yükümlülüğünü yerine getirmediğinden bahisle üç aya kadar tazyik hapsiyle cezalandırılmasına karar verilmesini talep edecektir.

Nafaka Artırım Davası Açılabilir mi

Zamanla enflasyon v.b nedenlerle mahkemece takdir edilen nafaka miktarı günün koşullarına göre değer kaybettiğinden nafakanın artırılması gerekebilmektedir. Ya da müşterek çocuğun eğitim masrafların artması vb gibi belirlenen nafakanın ihtiyaçları karşılamaması halinde nafaka alacaklısı eşin nafaka ücretinin günün ekonomik şartlarına göre belirlenmesi amacıyla nafaka artırım davası açabilecektir.

Bazen de nafaka borçlusu eşin ekonomik durumun kötüleşmesi vb gibi sebeplerle nafaka borcunu karşılayamaz hale geldiğini yada nafaka alacaklısı eşin ekonomik durumunda ciddi artış olduğunu iddia hükmedilen nafakanın yüksek olması halinde nafaka borçlusu eş tarafından nafakanın uyarlanması davası açılabilecektir.

Nafaka Borcum Ne Zaman Biter

Nafaka borcu kendiliğinden sona ermez. Nafakanın çocuklara ödenmesi halinde çocuğun reşit olması halinde Eş yönünden ise, eşin yeni bir evlilik yapması, ekonomik gelirinin çok iyi seviyeye gelmesi gibi durumlarda talep halinde nafakanın kaldırılması kararı verilecektir.

Saygılarımızla

Avukat Oğuz Özdemir Hukuk ve Danışmanlık Bürosu

Not: Bültenimizde yer verilen açıklamalar, ilgili mevzuat çerçevesinde konuyu genel hatlarıyla ele alır tarzda hazırlanmıştır. Size özel detaylı bilgi için büromuzla veya avukat bir meslektaşımız ile bağlantıya geçmenizi tavsiye ederiz. İletişim için tıklayınız.

Bu site sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmış olup, sitede yer alan bilgilendirmeler Türkiye Barolar Birliğinin ilgili düzenlemeleri uyarınca hazırlanmıştır.

 

Saygılarımızla
Avukat Oğuz Özdemir Hukuk ve Danışmanlık Bürosu

Not: Bültenimizde yer verilen açıklamalar, ilgili mevzuat çerçevesinde konuyu genel hatlarıyla ele alır tarzda Hukuk Bülteni kategorisinde yer alıp, Hukuk Bülteni Avukatı tarafından hazırlanmıştır. Size özel detaylı bilgi için büromuzla veya avukat bir meslektaşımız ile bağlantıya geçmenizi tavsiye ederiz. İletişim için tıklayınız.

Bu internet sitesindeki her türlü bilgi Eskişehir Barosuna kayıtlı Oğuz Özdemir Hukuk Bürosu tarafından yalnızca bilgilendirme amacıyla, Türkiye Barolar Birliği tarafından belirtilen ilgili düzenlemeleri uyarınca hazırlanmıştır.
Eskişehir Avukat ihtiyaçlarınız için bize ulaşarak hukuki sorunlarınız için destek alın. Avukat Eskişehir ve Çevre İllerde yaşayacağınız hukuki yardım ve ihtiyaçlarınızda, Eskişehir Avukat Oğuz Özdemir Hukuk Bürosu olarak Eskişehir Avukat ekibiyle iletişime geçebilirsiniz.