Boşanma Davasında En Çok Merak Edilenler

Eskişehir Avukat ve Hukuk Hizmetleri

Boşanma Davaları

Boşanma Davasında En Çok Merak Edilenler Eskişehir Boşanma Davaları Avukatı tarafından | 2 Ağustos 2022 tarihinde yazıldı.

Boşanma Davasında En Çok Merak Edilenler

Bugünkü hukuk bültenimizde Boşanma Davasında En Çok Merak Edilenler ışığında, boşanma davasını ele alacağız. Boşanma davası sürecinde hak kaybına uğramamanız için mutlaka uzman hukukçu desteği almanızı tavsiye ederiz.

Hangi Sebeplere Dayanılarak Boşanma Davası Açılabilir?

Medeni kanunumuz boşanma sebeplerini genel ve özel boşanma sebepleri olmak üzere ikiye ayırmıştır. Özel boşanma sebepleri aldatma(zina), hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış, suç işleme, haysiyetsiz hayat sürme, terk, akıl hastalığı sebebiyle boşanmadır. Genel boşanma sebebi ise evlilik birliğinin temelden sarsılması daha çok bilinen adıyla şiddetli geçimsizliktir. Boşanma davası ile ilgili hükümler Türk Medeni Kanunu’nda düzenlenmiştir. Boşanma davası bu sebeplerden biri ya da birkaçına dayanılarak açılabilir. Boşanma Davasında En Çok Merak Edilenler kaç çeşit boşanma davası vardır, boşanma davası nerede açılır, boşanma davasında avukat tutmak zorunda mıyım gibi sorulardır.

Kaç Çeşit Boşanma Davası Vardır?

Boşanma davası çekişmeli yada anlaşmalı olarak açılabilmektedir. Taraflar, boşanma ve boşanmaya bağlı maddi ve manevi tazminat, nafaka, velayet ve çocukla kişisel ilişki kurulması konularında uzlaşıp evlilik birliğini sonlandırmak istiyorlarsa anlaşmalı olarak boşanabilirler. Anlaşmalı boşanma daha kısa ve zahmetsizdir. Ancak taraflar arasında tazminat, nafaka, velayet vb. konularda uzlaşmaya varılamaması halinde ise çekişmeli boşanma davası açma zorunluluğu hasıl olur. Anlaşmalı boşanma davası ile ilgili makalemize ulaşmak için tıklayınız.

Boşanma Davası Nerede ve Hangi Mahkeme de Açılır?

Boşanma davasında aile mahkemeleri görevlidir. Aile mahkemesi bulunmayan yerlerde ise asliye hukuk mahkemesi aile mahkemesi sıfatıyla görevli olur. Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce tarafların son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir. Eskişehir ilinde yaşayan çiftler Eskişehir Aile Mahkemesinde boşanma davası açabilir. Boşanma davası ile ilgili diğer makalemize ulaşmak için tıklayınız.

Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma davası açılabilmesi için dava dilekçesi ve ekleri hazırlanarak, adliyelerdeki tevzi bürolarından yazılı müracaat ile süreç başlatılacaktır. Boşanma davası açılırken davacı taraf mahkemece alınan harç parasını ödemesi gerektiği gibi bir miktar yargılama masrafı ödemesi gereklidir.

Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Boşanma davalarının seyri yönünden kesin bir süre belirtmek imkansızdır. Bununla birlikte anlaşmalı boşanma davası mahkemenin iş yüküne göre değişmekle birlikte ortalama 1 hafta ve 1 ay arasında değişmektedir. Çekişmeli boşanma davası ise yine tahkikat aşamasındaki durumlara, mahkemenin iş yüküne göre değişmekle birlikte ortalama 1,5-2 yılı bulabilmektedir. Boşanma Davasında En Çok Merak Edilenler ile ilgili Eskişehir hukuk bürolarına ulaşabilirsiniz.

Boşanma Davasında Davayı İlk Açan Daha mı Avantajlı Olur?

Boşanma davasında davayı ilk açmanın herhangi bir önemi bulunmamaktadır. Davalı taraf da kendi aleyhine açılmış boşanma davasına karşı dava açabilir. Önemli olan yargılama aşamasında kusurun hangi tarafta olduğunun ispatıdır. Bunun için özellikle delillerin eksiksiz sunulması ve iddiaların ispatlanmasıdır. Bu nedenle dilekçe teati aşamasına dikkat edilmesi ve iddia dayanağı konuları ispata yarar delil doğru şekilde mahkemeye sunulması büyük önem arz etmektedir. Boşanma Davasında En Çok Merak Edilenler ile ilgili eskişehir boşanma avukatı ekibimizden bilgi alabilirsiniz.

Boşanma davasında duruşmalara katılmak zorunlu mudur?

Çekişmeli boşanma davasında taraflar kendilerini temsil için avukat görevlendirmiş iseler duruşmaya katılmaları zorunlu değildir. Anlaşmalı boşanma davasına iki tarafın da katılması zorunludur. Boşanma davasında tarafları temsilen avukatları bulunmaz ise tarafın boşanma süresince tüm işlemleri bizzat takip etmesi ve ara kararları yerine getirmesi gerekmektedir.

Boşanma Davası Devam Ederken Taraflar Anlaşırsa Ne Olur?

Taraflar boşanmaktan vazgeçerse davadan feragat edebilecekleri gibi dosyaya takip etmeyip işlemden kaldırılmasını da sağlayabilirler. Ancak davasından feragat eden eden taraf aynı sebeplere dayanarak tekrardan boşanma davası açamaz. Boşanma Davasında En Çok Merak Edilenler arasında olan bu konu ile ilgili Eskişehir boşanma avukatından bilgi alabilirsiniz.

Boşanma Halinde Nafaka Ücreti Neye Göre Belirlenir ?

Mahkemelerce tedbir nafakası, yoksulluk nafakası, iştirak nafakası ve yardım nafakası olmak üzere 4 çeşit nafakaya hükmedilebilmektedir. Bu nafakaların ödenip ödenmeyeceğine veya ödenecekse ne miktarda ödeneceği konusundaki takdir hakkı yargılamayı yapan hakime aittir. Takdir hakkı keyfi olmayıp tarafların kusur durumu ile tarafların sosyal ve ekonomik durumuna göre belirlenmektedir. Bu itibarla nafakaya hükmedilip hükmedilmeyeceği ve hükmedilecekse miktarı hususu her somut olaya göre değişkenlik gösterecektir.

Boşanma Halinde Çocuğun Velayeti Kime Verilir?

Boşanma halinde çocuğun üstün yararı gözetilerek ebeveynlerden hangisi tarafından küçüğün daha iyi bakılıp gözetileceği dikkate alınmak suretiyle velayet anne veya babaya verilmektedir. Velayet kararında çocuğun anne bakımına muhtaç olup olmaması da önem arz etmektedir. Özellikle yeni doğan bir bebeğin süt emzirme ve temel ihtiyaçlarını karşılama dönemine kadar velayet genellikle anneye bırakılmaktadır. Ancak bu durum kesin bir karine olmayıp her somut olayın özelliğine göre farklılık arz edebilmektedir.

Boşanma Kararından Sonra Taraflar Yeniden Evlenmesi İçin Beklemesi Gereken Süre Nedir?

Boşanan erkek yönünden boşanma kararının kesinleşmesiyle hukuken evlenmesine engel bir hal yoktur. Ancak boşanan kadın için Medeni Kanunumuzda bir bekleme süresi(iddet) öngörülmüştür. Bu süre boşanma kararını kesinleşmesinden sonra 300 gündür. Ancak söz konusu süre İddet müddetinin kaldırılması davası ile kısaltılması mümkündür. Boşanan kadın tekrar boşandığı eşi ile evlenmek ister ise iddet müddetinin dolmasını beklemesine gerek yoktur.

 

Boşanma Davasında En Çok Merak Edilenler

Boşanma Davasında En Çok Merak Edilenler

Eskişehir Boşanma Avukatı Oğuz Özdemir 

Saygılarımızla
Avukat Oğuz Özdemir Hukuk ve Danışmanlık Bürosu

Not: Bültenimizde yer verilen açıklamalar, ilgili mevzuat çerçevesinde konuyu genel hatlarıyla ele alır tarzda Boşanma Davaları kategorisinde yer alıp, Boşanma Davaları Avukatı tarafından hazırlanmıştır. Size özel detaylı bilgi için büromuzla veya avukat bir meslektaşımız ile bağlantıya geçmenizi tavsiye ederiz. İletişim için tıklayınız.

Bu internet sitesindeki her türlü bilgi Eskişehir Barosuna kayıtlı Oğuz Özdemir Hukuk Bürosu tarafından yalnızca bilgilendirme amacıyla, Türkiye Barolar Birliği tarafından belirtilen ilgili düzenlemeleri uyarınca hazırlanmıştır.
Eskişehir Avukat ihtiyaçlarınız için bize ulaşarak hukuki sorunlarınız için destek alın. Avukat Eskişehir ve Çevre İllerde yaşayacağınız hukuki yardım ve ihtiyaçlarınızda, Eskişehir Avukat Oğuz Özdemir Hukuk Bürosu olarak Eskişehir Avukat ekibiyle iletişime geçebilirsiniz.