Uyuşturucu madde ticareti suçu

Eskişehir Avukat ve Hukuk Hizmetleri

Hukuk Bülteni

Uyuşturucu madde ticareti suçu Eskişehir Hukuk Bülteni Avukatı tarafından | 12 Nisan 2022 tarihinde yazıldı.

Uyuşturucu madde ticareti suçu

Uyuşturucu madde ticareti 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 188/3.maddesinde düzenlenmiştir. Söz konusu madde kapsamında uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak ülke içinde satmak, satışa arz etmek, başkalarına vermek, sevk etmek, nakletmek, depolamak, satın almak, kabul etmek, bulundurmak suç kabul edilmiştir.

Uyuşturucu Madde Ticareti Suçları

Uyuşturucu Maddeyi Satma; Uyuşturucu veya uyarıcı maddeyi satma fiilinden anlaşılması gereken, uyuşturucu veya uyarıcı maddenin belli bir bedel veya sair menfaat karşılığı başkasına devredilmesi olup miktarın herhangi bir önemi bulunmamaktadır.

Uyuşturucu Maddeyi Satışa Arz Etme; Bir kimsenin maliki ya da zilyedi olduğu uyuşturucu veya uyarıcı maddeyi satış aşamasına gelmemiş olmasına rağmen ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak satma iradesini gösteren herhangi bir davranışta bulunması eylemi satışa arz etme olarak kabul edilecektir.

Uyuşturucu Maddeyi Başkalarına Verme; Uyuşturucu veya uyarıcı madde devrinin belli bir bedel veya sair menfaat karşılığının olmadığı durumlarda ise, yine aynı fıkrada düzenlenen başkalarına vermeden ceza sorumluluğu doğacaktır.

Uyuşturucu Maddeyi Sevk Etme veya Nakletme; Uyuşturucu veya uyarıcı maddenin başkasına verilmesi veya devredilerek faydalanılmasının sağlanması amacıyla bir yerden başka bir yere götürülmesidir. Buna karşılık uyuşturucu maddeyi kendi ihtiyacı için nakleden kimse, miktarın kullanım miktarı sınırları içinde kalması şartıyla kişisel kullanım için uyuşturucu madde bulundurma suçunu işlemiş olmakta sevk veya nakletmeden bahsedilmeyecektir. Eskişehir ceza avukatı Oğuz Özdemir olarak müvekkillerimize uyuşturucu dosyasında hizmet vermekteyiz.

Uyuşturucu Depolama; Uyuşturucu veya uyarıcı maddenin depolanması, uyuşturucu veya uyarıcı maddenin kullanım amacı dışında bir yerde tutulmasıdır. Buna karşılık uyuşturucu veya uyarıcı maddenin miktarının kullanım miktarı sınırları içerisinde kalamsı halinde TCK m.191/1 uyarınca kullanım amaçlı olarak bulundurulması suçu oluşmuş olacaktır.

Uyuşturucu Satın Alma; Uyuşturucu veya uyarıcı maddenin bir bedel karşılığında başkasından devralınmasıdır. Failin sadece kullanmak maksadıyla satın alması TCK m.191/1 kapsamında suç olarak düzenlenmiştir. Buna karşılık failin kullanım amacı dışında uyuşturucu maddeyi ticari bir amaç için satın alması hali ise TCK m.188/3 kapsamında suç olarak düzenlenmiştir.

Uyuşturucuyu Kabul Etme ve Bulundurma; Bir kimsenin başkasına ait uyuşturucu veya uyarıcı maddenin zilyetliğini herhangi bir karşılığı olmaksızın alması kabul etme olarak kabul edilirken, uyuşturucu veya uyarıcı maddenin fiili egemenliği altında madde üzerinde tasarruf imkânı bulunacak şekilde tutulması da bulundurma olarak kabul edilmektedir. TCK m.191/1 madde kapsamında sırf kullanmak için kabul etme ve bulundurma uyuşturucu ticareti suçu kabul edilmeyecektir.

Uyuşturucu madde ticareti suçu ile ilgili diğer makalemize ulaşmak için tıklayınız.

Uyuşturucu Madde Ticareti Suçunun Cezası

Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak imal, ithal veya ihraç eden kişi, on yıldan az olmamak üzere hapis ve yirmi bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır (TCK m 188/1)

Uyuşturucu ticareti suçu ve cezası ile ilgili makalemize ulaşmak için tıklayınız.

Uyuşturucu veya uyarıcı madde ihracı fiilinin diğer ülke açısından ithal olarak nitelendirilmesi dolayısıyla bu ülkede yapılan yargılama sonucunda hükmolunan cezanın infaz edilen kısmı, Türkiye’de uyuşturucu veya uyarıcı madde ihracı dolayısıyla yapılacak yargılama sonucunda hükmolunan cezadan mahsup edilir (TCK m 188/2)
Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak ülke içinde satan, satışa arz eden, başkalarına veren, sevk eden, nakleden, depolayan, satın alan, kabul eden, bulunduran kişi, beş yıldan onbeş yıla kadar hapis ve yirmibin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır (TCK m 188/3)
Uyuşturucu veya uyarıcı maddenin eroin, kokain, morfin veya bazmorfin olması halinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza yarı oranında artırılır (TCK m 188/4).
Yukarıdaki fıkralarda gösterilen suçların, suç işlemek için teşkil edilmiş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır (TCK m 188/5).
Üretimi resmi makamların iznine veya satışı yetkili tabip tarafından düzenlenen reçeteye bağlı olan ve uyuşturucu veya uyarıcı madde etkisi doğuran her türlü madde açısından da yukarıdaki fıkralar hükümleri uygulanır. Ancak, verilecek ceza yarısına kadar indirilebilir (TCK m 188/6)
Uyuşturucu veya uyarıcı etki doğurmamakla birlikte, uyuşturucu veya uyarıcı madde üretiminde kullanılan ve ithal veya imali resmi makamların iznine bağlı olan maddeyi ülkeye ithal eden, imal eden, satan, satın alan, sevk eden, nakleden, depolayan veya ihraç eden kişi, dört yıldan az olmamak üzere hapis ve yirmi bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır (TCK m 188/7)
Bu maddede tanımlanan suçların tabip, diş tabibi, eczacı, kimyager, veteriner, sağlık memuru, laborant, ebe, hemşire, diş teknisyeni, hastabakıcı, sağlık hizmeti veren, kimyacılıkla veya ecza ticareti ile iştigal eden kişi tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır. (TCK m 188/8)

Uyuşturucu Ticareti Suçunda Etkin Pişmanlık

Uyuşturucu ticareti suçuna ilişkin etkin pişmanlık iki tür bulunmakta olup Türk Ceza Kanunu’nun 192.maddesinde düzenlenmiştir. Bunlardan ilki suçun işlendiği resmi makamlar tarafından haber alınmadan önce etkin pişmanlık hali; ikincisi de suçun işlendiği resmi makamlar tarafından haber alındıktan sonra etkin pişmanlık halidir.

Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçlarına iştirak etmiş olan kişi, resmi makamlar tarafından haber alınmadan önce, diğer suç ortaklarını ve uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin saklandığı veya imal edildiği yerleri merciine haber verirse, verilen bilginin suç ortaklarının yakalanmasını veya uyuşturucu veya uyarıcı maddenin ele geçirilmesini sağlaması halinde, hakkında cezaya hükmolunmaz (TCK m 192/1)

Kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alan, kabul eden veya bulunduran kişi, resmi makamlar tarafından haber alınmadan önce, bu maddeyi kimden, nerede ve ne zaman temin ettiğini merciine haber vererek suçluların yakalanmalarını veya uyuşturucu veya uyarıcı maddenin ele geçirilmesini kolaylaştırırsa, hakkında cezaya hükmolunmaz (TCK m 192/2).
Bu suçlar haber alındıktan sonra gönüllü olarak, suçun meydana çıkmasına ve fail veya diğer suç ortaklarının yakalanmasına hizmet ve yardım eden kişi hakkında verilecek ceza, yardımın niteliğine göre dörtte birden yarısına kadarı indirilir (TCK m 192/3)

Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanan kişi, hakkında kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmaktan dolayı soruşturma başlatılmadan önce resmi makamlara başvurarak tedavi ettirilmesini isterse, cezaya hükmolunmaz (TCK m 192/4)

Uyuşturucu Ticareti Suçu İle İlgili Yargıtay Kararları

Yargıtay 20. Ceza Dairesi’nin 12/09/2017 Tarih ve 2015/13405 Esas – 2017/4395 Karar sayılı kararı “Her ne kadar sanık, arkadaşı olan tanık Hüseyin’e para talep etmeden iki fişek esrar verdiğini beyan etmiş ise de; sanıktan ya da sanığın uyuşturucu madde sattığı iddia edilen Hüseyin’den uyuşturucu madde ele geçirilmemiş, uyuşturucu kullandığının teknik yöntemlerle belirlenmemiş olması nedeniyle sanığın sattığı iddia edilen maddenin miktarı veya TCK’nın 188. maddesi kapsamında uyuşturucu madde özelliği taşıyıp taşımadığının teknik olarak belirlenememiş olması karşısında; soyut ikrar dışında, atılı suçu işlediğini somut bir olgu olarak ortaya koyan, her türlü şüpheden uzak, mahkûmiyetine yeterli kesin ve inandırıcı delil bulunmadığından sanığın beraati yerine mahkumiyetine karar verilmesi, Kanuna aykırı.”

Yargıtay 10. Ceza Dairesi’nin 14/01/2021 Tarih ve 2017/869 Esas – 2021/362 Karar sayılı kararı “Olay tutanağı ve tüm dosya kapsamına göre, 28/10/2013 tarihinde metruk binaların kontrolü sırasında ikinci katta haklarında kullanmak için uyuşturucu madde bulundurma suçundan tedavi denetimli serbestlik kararı verilen … ve …’un bulunduğu, yakalamaları yapıldıktan sonra binanın üçüncü katının kontrolü için gidildiği esnada merdivenlerden inen sanığın yakalandığı ve üzerinde herhangi bir uyuşturucu madde ele geçirilmediği, binanın kontrolünde ise üçüncü katta bulunan oda içerisinde suça konu uyuşturucu maddelerin ele geçirildiği, sanığın aleyhine bilgi, ihbar ya da herhangi bir delil bulunmadığı ve uyuşturucu maddelerin yakalanan üç kişiden hangisine ait olduğunun belirlenemediği aşamada, sanığın ele geçen uyuşturucu maddelerin kendisine ait olduğunu ve tarafından paketlendiğini söyleyerek beyanı ile suçunun ortaya çıkmasına hizmet ve yardım ettiği anlaşılmakla, sanık hakkında TCK’nın 192/3. maddesi uyarınca etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanması gerektiğinin gözetilmemesi, Kanuna aykırı.”

Yargıtay 10. Ceza Dairesi’nin 13/06/2017 Tarih ve 2013/2410 Esas – 2017/2719 Karar sayılı kararı “Kıbrıs’a uyuşturucu madde getireceğine ilişkin alınan istihbari bilgi üzerine takip edilen sanığın otelden çıktıktan sonra kolluk görevlilerince yakalandığı ve kaldığı otelde yapılan aramada yıllık 20 gram olan kullanım sınırının çok üzerinde net 296.1 gram eroinin ele geçirildiği anlaşıldığından; olay tutanağı içeriği, sanığın aşamalardaki savunmaları ve dosyadaki diğer bilgi ve belgeler dikkate alındığında, eylemi uyuşturucu madde ticareti yapma suçunu oluşturduğu gözetilmeden sanık hakkında kullanmak için uyuşturucu madde bulundurma suçundan hüküm kurulması, Yasaya aykırı.”

Saygılarımızla

Eskişehir Ceza Avukatı Oğuz Özdemir 

Not: Bültenimizde yer verilen açıklamalar, ilgili mevzuat çerçevesinde konuyu genel hatlarıyla ele alır tarzda hazırlanmıştır. Size özel detaylı bilgi için büromuzla veya avukat bir meslektaşımız ile bağlantıya geçmenizi tavsiye ederiz. İletişim için tıklayınız.

Bu site sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmış olup, sitede yer alan bilgilendirmeler Türkiye Barolar Birliğinin ilgili düzenlemeleri uyarınca hazırlanmıştır.

Saygılarımızla
Avukat Oğuz Özdemir Hukuk ve Danışmanlık Bürosu

Not: Bültenimizde yer verilen açıklamalar, ilgili mevzuat çerçevesinde konuyu genel hatlarıyla ele alır tarzda Hukuk Bülteni kategorisinde yer alıp, Hukuk Bülteni Avukatı tarafından hazırlanmıştır. Size özel detaylı bilgi için büromuzla veya avukat bir meslektaşımız ile bağlantıya geçmenizi tavsiye ederiz. İletişim için tıklayınız.

Bu internet sitesindeki her türlü bilgi Eskişehir Barosuna kayıtlı Oğuz Özdemir Hukuk Bürosu tarafından yalnızca bilgilendirme amacıyla, Türkiye Barolar Birliği tarafından belirtilen ilgili düzenlemeleri uyarınca hazırlanmıştır.
Eskişehir Avukat ihtiyaçlarınız için bize ulaşarak hukuki sorunlarınız için destek alın. Avukat Eskişehir ve Çevre İllerde yaşayacağınız hukuki yardım ve ihtiyaçlarınızda, Eskişehir Avukat Oğuz Özdemir Hukuk Bürosu olarak Eskişehir Avukat ekibiyle iletişime geçebilirsiniz.