Tutuklama kararına nasıl itiraz edilir?

Eskişehir Avukat ve Hukuk Hizmetleri

Ceza Hukuku

Tutuklama kararına nasıl itiraz edilir? Eskişehir Ceza Hukuku Avukatı tarafından | 15 Şubat 2021 tarihinde yazıldı.

Tutuklama kararına nasıl itiraz edilir?

Tarafımıza sıkça sorulan konulardan birisi de tutuklama kararına nasıl itiraz edileceği hususudur. Özellikle tutuklu yakınları tarafından tutuklama kararından sonra tutuklama kararına karşı itirazın ne şekilde yapılabileceği kimlerin itiraz hakkının olduğu sorulmaktadır. Bugün ki hukuk bültenimizde mevzuatımız ışığında tutuklama kararı ve itiraz prosedürünü ele almaya çalışacağız.

Tutuklama nedir?

Delillerin korunması, şüpheli veya sanığın kaçmasını önleme vb. gibi nedenlerle geçici olarak başvurulan bir koruma tedbiridir. Tutuklama kararı, ister soruşturma ister kovuşturma aşamasında olsun mutlaka bir hakim tarafından verilir. Soruşturma aşamasında tutuklama kararı Sulh Ceza Hakimliği, kovuşturma aşamasında ceza davasının açıldığı mahkeme tarafından verilmektedir.

Tutuklama Sebepleri nelerdir

Tutuklama kararının verilebilmesi için kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut deliller ve somut olayda CMK’ da belirtilen tutuklama nedenlerinin varlığı aranmaktadır. Bu tutuklama nedenleri; şüpheli veya sanığın kaçması, saklanması veya kaçacağı şüphesini uyandıran somut olguların bulunması ve delilleri yok etmeye, gizlemeye, değiştirmeye, tanık veya mağdur üzerinde baskı yapmaya yönelik davranışlarda bulunmasıdır. Ancak her durumda, işin önemi, verilmesi gereken ceza veya güvenlik tedbiriyle ölçülü olmazsa, tutuklama kararı verilemez.

Tutuklama Sorgusunda Şüphelinin Temel Hakları Nelerdir

Şüpheli veya sanık sorgusu sırasında müdafinin (ceza avukatı) hukuki yardımdan yararlanma hakkı bulunmaktadır.
Şüpheli veya sanık aleyhine yapılan suçlama hakkında susma hakkı bulunmaktadır.
Şüpheli veya sanık, kendisi lehine olan delilleri ileri sürebilir veya toplanmasını talep edebilir.
Şüpheli veya sanık kendisi aleyhine var olan şüpheleri ortadan kaldırmak ve lehine olan hususları ileri sürmek için savunma hakkını kullanabilir.

Tutuklama Kararına  Nasıl İtiraz Edilir?

Tutuklama kararına karşı kararın öğrenildiği tarihten itibaren yedi gün içerisinde itiraz kanun yolu başvurusu yapılmalıdır.
Tutuklamaya itiraz süresi, şüpheli veya sanığın tutuklandığı gün dikkate alınmadan hesaplanır.
Tutuklama kararına itiraz, kararı veren mahkemeye bir dilekçe veya tutanağa geçirilmek koşuluyla zabıt kâtibine beyanda bulunmak suretiyle yapılır.
Kararına itiraz edilen hâkim veya mahkeme itirazı yerinde görürse kararı düzeltir, yerinde görmezse en çok üç gün içinde, tutuklama kararına itirazı incelemeye yetkili olan mercie gönderir.

Tutuklama kararına kimler itiraz edebilir ?

Tutuklama kararına, Cumhuriyet savcısı, şüpheli veya sanık, katılan, katılan sıfatını almamış olsa da bu sıfatı alabilecek durumda bulunan suçtan zarar gören kişiler itiraz edebilir.
Ayrıca tutuklanan kişinin yasal temsilcisi (babası, annesi veya varsa başka yasal temsilcisi) ile tutuklunun eşi de tutuklama kararına itiraz edebilir. Avukat Oğuz Özdemir olarak Eskişehir ve civar illerde tutuklu olan kişiler adına tutukluğa itiraz edilmektedir.

Azami tutukluluk süresi ne kadardır?

Soruşturma aşamasında azami tutukluluk süresi, ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde 1 yıl, girmeyen işlerde 6 aydır
Asliye ceza mahkemesinin yargı yetkisine giren işlerde tutukluluk süresi 1 yıldır. Bu süre zorunluluk hallerinde 6 ay daha uzatılabilir. Yani, asliye ceza mahkemelerinde azami tutukluluk süresi 1,5 yıldır.

Ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren suçlarda, tutukluluk süresi en fazla iki yıldır. Bu süre zorunluluk hallerinde en çok üç yıl daha uzatılabilir. Ağır ceza mahkemesinin görevine giren suçlarda azami tutukluluk süresi en fazla 5 yıldır
3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlarda azami tutukluluk süresi 7 yıldır

Tutukluluk incelemesi veya tutukluluğun gözden geçirilmesi
Tutukluluk incelemesi, yargılamayı yapan mahkemenin duruşma aralarında yaptığı bir incelemedir. Tutukluluk incelemesi, kural olarak dosya üzerinden şüpheli veya sanığın tutukluluk durumunun incelenerek tahliyesi veya tutukluluğunun devamına yönelik bir karar verilmesidir. Tutukluluğun devamı kararları da itiraza tabidir.

Saygılarımızla

Eskişehir Avukat  Oğuz Özdemir Hukuk ve Danışmanlık Bürosu

Not: Bültenimizde yer verilen açıklamalar, ilgili mevzuat çerçevesinde konuyu genel hatlarıyla ele alır tarzda hazırlanmıştır. Size özel detaylı bilgi için büromuzla veya avukat bir meslektaşımız ile bağlantıya geçmenizi tavsiye ederiz. İletişim için tıklayınız.

Bu site sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmış olup, sitede yer alan bilgilendirmeler Türkiye Barolar Birliğinin ilgili düzenlemeleri uyarınca hazırlanmıştır.

Saygılarımızla
Avukat Oğuz Özdemir Hukuk ve Danışmanlık Bürosu

Not: Bültenimizde yer verilen açıklamalar, ilgili mevzuat çerçevesinde konuyu genel hatlarıyla ele alır tarzda Ceza Hukuku kategorisinde yer alıp, Ceza Hukuku Avukatı tarafından hazırlanmıştır. Size özel detaylı bilgi için büromuzla veya avukat bir meslektaşımız ile bağlantıya geçmenizi tavsiye ederiz. İletişim için tıklayınız.

Bu internet sitesindeki her türlü bilgi Eskişehir Barosuna kayıtlı Oğuz Özdemir Hukuk Bürosu tarafından yalnızca bilgilendirme amacıyla, Türkiye Barolar Birliği tarafından belirtilen ilgili düzenlemeleri uyarınca hazırlanmıştır.
Eskişehir Avukat ihtiyaçlarınız için bize ulaşarak hukuki sorunlarınız için destek alın. Avukat Eskişehir ve Çevre İllerde yaşayacağınız hukuki yardım ve ihtiyaçlarınızda, Eskişehir Avukat Oğuz Özdemir Hukuk Bürosu olarak Eskişehir Avukat ekibiyle iletişime geçebilirsiniz.