Sosyal Medyada Hakaret Suçu

Eskişehir Avukat ve Hukuk Hizmetleri

Hukuk Bülteni

Sosyal Medyada Hakaret Suçu Eskişehir Hukuk Bülteni Avukatı tarafından | 1 Ocak 2025 tarihinde yazıldı.

Sosyal Medyada Hakaret Suçu

Sosyal Medyada Hakaret Suçu Türk Ceza Kanunu 125. maddesinde düzenlenmiştir.

TCK Madde 125-

(1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden (…) veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilat ederek işlenmesi gerekir.

(2) Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur.

(3) Hakaret suçunun;

a) Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı,

b) Dini, siyasi, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamasından, değiştirmesinden, yaymaya çalışmasından, mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmasından dolayı,

c) Kişinin mensup bulunduğu dine göre kutsal sayılan değerlerden bahisle, İşlenmesi halinde, cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz.

(4) (Değişik: 29/6/2005 – 5377/15 md.) Hakaretin alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır.

(5) (Değişik: 29/6/2005 – 5377/15 md.) Kurul hâlinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret edilmesi hâlinde suç, kurulu oluşturan üyelere karşı işlenmiş sayılır. Ancak, bu durumda zincirleme suça ilişkin madde hükümleri uygulanır.”

Maddenin ikinci fıkrasında sesli, yazılı ve görüntülü bir iletiyle suçun işlenmesi de düzenlenmiş ve üçüncü fıkrasında suçun belirli şekillerinde cezanın alt sınırının 1 yıldan az olamayacağı belirlenmiştir. Sosyal medya üzerinden hakaret de bu kapsamda işlenen bir suç tipidir.

Hakaret suçu şikayete tabi bir suç olup, soruşturması ve kovuşturması mağdurun şikayetine bağlıdır. Hakarete uğrayan kişinin öncelikle bu konuda Cumhuriyet savcılıklarına veya kolluk kuvvetlerine şikâyette bulunması gerekmektedir.

Sosyal Medyada Hakaret Suçunda Şikayet

TCK Md. 73’te şikayet süresi 6 ay olarak öngörülmüştür. Hakaret fiilinin mağduru olan kişinin en geç 6 ay içerisinde şikâyette bulunması gerekmektedir. Kişi fiili sonradan öğrenmişse süre öğrenme tarihinden başlayacaktır. 6 aylık süre şikayet hakkı olan kişinin fiili ve failin kim olduğunu bildiği veya öğrendiği günden başlayacaktır. 07.11.2024 tarihli düzenlemeye göre; Ancak, soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı olan hakaret suçu bakımından şikâyet süresi, her ne suretle olursa olsun fiilin gerçekleştiği tarihten itibaren iki yılı geçemez.

Hükme göre kamu görevlisine karşı görevinden dolayı işlenen hariç tüm hakaret suçları şikayete bağlıdır.

Hakaret suçlarında mağdur adına mağdur dışında kimsenin şikayette bulunamaz. Ancak kanunun şikayet ile ilgili düzenlemesinde ölen kişi hakkında hakaret edilmesi durumunda şikayet düzenlenmiştir. Anılan maddeye göre “Mağdur, şikayet etmeden önce ölürse, veya suç ölmüş olan kişinin hatırasına karşı işlenmiş ise; ölenin ikinci dereceye kadar üstsoy ve altsoyu, eş veya kardeşleri tarafından şikayette bulunulabilir.” Bu sebeple ölen yakınınız hakkında hakaret edilmesi durumunda şikayet hakkınız bulunmaktadır.

Sosyal medyadan hakaret fiili; kişinin kendi hesabından yayınladığı bir iletiyle gerçekleştirilebilir. Mağdurun profiline gönderilen bir ileti, mesaj veya yorum yapmak suretiyle de işlenebilir. Özellikle yapılan yorumlar ve hedeflenen kişiye yöneltilen itham ve isnatlar ile sövme içerikli ifadeler de bu kapsamdadır.

Sosyal Medyada hakarete uğrayan kişinin Tazminat Talebi

Mağdurun şikayeti üzerine Ceza Mahkemeleri nezdinde failin cezalandırılmasının yanında hakarete uğrayan mağdur Hukuk davasıyla tazminat talebinde bulunabilmektedir. Bu nedenle hakarete maruz kalan kimse ceza davasından bağımsız olarak kişilik haklarına saldırı sebebiyle tazminat davası da açabilir. Ceza davasının sonuçlanması durumunda bu dava tazminat davası bakımından delil niteliği taşıyacaktır. Sosyal Medyada Hakaret Suçu ile ilgili olarak Eskişehir ceza avukatına ulaşıp bilgi alabilirsiniz. Eskişehir barosu avukatlarından Sosyal Medyada Hakaret Suçu ile ilgili bilgi alabilirsiniz.

Bilişim Yoluyla İşlenen Hakaret Suçu

Bilişim yoluyla hakaret suçu, sosyal medya üzerinden gerçekleştirilen hakaret suçlarını da kapsamakla birlikte aynı zamanda diğer bilişim kanallarını da kapsamaktadır. ” Özellikle kurumsal şirketlerde ve ticari faaliyetler esnasında karşılaşılan bilişim yoluyla hakaret suçu, yine Türk Ceza Kanunu’nun 125. Maddesi kapsamında değerlendirilmektedir.

Aynı zamanda bilişim yoluyla işlenen hakaret suçunda 125. maddenin ikinci fıkrası uygulama alanı bulmaktadır. Nitekim, bilişim suçuyla işlenen hakaret suçu sesli, yazılı veya görüntülü biçimde işlenmek zorundadır. Suçun oluşması için kişiye karşı şeref veya saygınlığı rencide edecek somut bir olay ya da olgu isnadı veya kişiye karşı bir sövme fiilinin gerçekleştirilmesi gerekir. Şartlar oluştuğunda bilişim yoluyla hakaret suçunun işlendiğinin kabul edilmesi gerekir.

İsim verilmeden hakaret edilmesi hakaret suçunu oluşturur mu ?

Türk Ceza Kanunu’nun 126. maddesinde “Hakaret suçunun işlenmesinde mağdurun ismi açıkça belirtilmemiş veya isnat üstü kapalı geçiştirilmiş olsa bile, eğer niteliğinde ve mağdurun şahsına yönelik bulunduğunda duraksamayacak bir durum varsa, hem ismi belirtilmiş ve hem de hakaret açıklanmış sayılır.” denilerek mağdurun ismi belirtilmemiş olsa dahi suçun oluşacağı düzenlenmiştir. Bu sebeple kişinin adı verilmese de söylemin kişiye yönelik olduğuna dair bir duraksama bulunmuyorsa suçun işlendiği kabul edilecektir.

Sosyal Medya Üzerinden Hakaret Suçunun Cezası

Sosyal medya üzerinden işlenen hakaret suçu TCK Md.125/2’de düzenlenmiş olup, suçun temel şekline ilişkin cezaya tabidir ve cezası da üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezasıdır. Ancak maddenin üçüncü fıkrasında sayılan haller söz konusu ise cezanın süresi 1 yıldan az olamaz. Sosyal Medyada Hakaret Suçu ve cezası ile ilgili Eskişehir ceza avukatlarından bilgi alabilirsiniz.

Sosyal Medyada Hakaret Suçunda önödeme uygulanması

07.11.2024 tarihli  kanuni düzenlemede yapılan değişiklik ile artık hakaret suçunun;

  • Dini, siyasi, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklaması, değiştirmesi, yaymaya çalışması, mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranması sebebiyle işlenmesi,
  • Mağdurun kutsal saydığı değerler sebebiyle işlenmesi,
  • Alenen işlenmesi ve
  • Sesli, görüntülü veya yazılı şekilde işlenmesi, hallerinin ön ödemeye tabi tutulmasına hükmolunmuştur. Önödeme ile birlikte fail belirli bir miktar ödeme yaparak soruşturma ve kovuşturma aşamalarından kurtulmaktadır.

Sosyal Medyada Hakaret Suçunun Nitelikli Halleri

Türk Ceza Kanunu’nun 125. maddesinin dördüncü fırkasında suçun alenen işlenmesi halinde cezanın altıda bir oranında arttırılacağı hüküm altına alınmıştır. Bir suçun aleni şekilde işlenmesinden söz edilebilmesi için herkese açık bir biçimde paylaşılması yeterlidir. Özellikle Yargıtay tarafından, sayısı belirlenemeyecek kadar kişinin paylaşıma ulaşabilme imkanı bulunması durumunda aleniyet unsurundan söz edilebileceği söylenmektedir.

Nitekim, herkese açık paylaşımlar da bu nitelikte paylaşımlardır. Bu sebeple bir kişinin sizin hakkınızda herkese açık bir şekilde hakaret içerikli paylaşım yapması durumunda kişi hakkında şikayet hakkınız doğmaktadır. Açılacak ceza davası sonucunda kişi hakkında verilecek ceza altıda bir oranda arttırılmak durumundadır.

Sosyal Medyada Hakaret Suçu ile ilgili yargı kararı

Sosyal Medyada Hakaret Suçu ile ilgili binlerce yargı kararı bulunmaktadır. Sosyal Medyada Hakaret Suçunun oluşup oluşmayacağı ile ilgili detaylar için Eskişehir ceza avukatı ekibimizden bilgi alabilirsiniz Yargıtay 18. Ceza Dairesi 2015/10377 E. 2015/12777 K. sayılı kararı;

Sanığın, twitter adlı sosyal paylaşım sitesinde diğer sanık tarafından paylaşılan tweeti retweetlediğinin, kendi ikrarı ile de sabit olması karşısında, kamu görevlisine görevinden dolayı zincirleme şekilde hakaret suçunun unsurları itibariyle oluştuğu gözetilmeden, sanığın mahkumiyeti yerine beraat kararı verilmesi…

Sosyal Medyada Hakaret Suçu

Sosyal Medyada Hakaret Suçu

 

Saygılarımızla
Avukat Oğuz Özdemir Hukuk ve Danışmanlık Bürosu

Not: Bültenimizde yer verilen açıklamalar, ilgili mevzuat çerçevesinde konuyu genel hatlarıyla ele alır tarzda Hukuk Bülteni kategorisinde yer alıp, Hukuk Bülteni Avukatı tarafından hazırlanmıştır. Size özel detaylı bilgi için büromuzla veya avukat bir meslektaşımız ile bağlantıya geçmenizi tavsiye ederiz. İletişim için tıklayınız.

Bu internet sitesindeki her türlü bilgi Eskişehir Barosuna kayıtlı Oğuz Özdemir Hukuk Bürosu tarafından yalnızca bilgilendirme amacıyla, Türkiye Barolar Birliği tarafından belirtilen ilgili düzenlemeleri uyarınca hazırlanmıştır.
Eskişehir Avukat ihtiyaçlarınız için bize ulaşarak hukuki sorunlarınız için destek alın. Avukat Eskişehir ve Çevre İllerde yaşayacağınız hukuki yardım ve ihtiyaçlarınızda, Eskişehir Avukat Oğuz Özdemir Hukuk Bürosu olarak Eskişehir Avukat ekibiyle iletişime geçebilirsiniz.