Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı

Eskişehir Avukat ve Hukuk Hizmetleri

Hukuk Bülteni

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı Eskişehir Hukuk Bülteni Avukatı tarafından | 19 Aralık 2020 tarihinde yazıldı.

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı kısa adı ile hagb ceza muhakemeleri kanununda yer almaktadır. Ceza Muhakemeleri Kanunu 231. maddesine göre;

Sanığa yüklenen suçtan dolayı yapılan yargılama sonunda hükmolunan ceza, iki yıl(2) veya daha az süreli hapis veya adlî para cezası ise; mahkemece, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilir. Uzlaşmaya ilişkin hükümler saklıdır. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması, kurulan hükmün sanık hakkında bir hukukî sonuç doğurmamasını ifade eder.

Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasının şartları nelerdir;

  • Sanığın daha önce kasıtlı bir suçtan mahkûm olmamış bulunması,
  • Mahkemece, sanığın kişilik özellikleri ile duruşmadaki tutum ve davranışları göz önünde bulundurularak yeniden suç işlemeyeceği hususunda kanaate varılması,
  • Suçun işlenmesiyle mağdurun veya kamunun uğradığı zararın, aynen iade, suçtan önceki hale getirme veya tazmin suretiyle tamamen giderilmesi, gerekir.
  • Sanığın kabul etmemesi hâlinde, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmez.

Açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilen hükümde, mahkûm olunan hapis cezası ertelenemez ve kısa süreli olması halinde seçenek yaptırımlara çevrilemez. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının verilmesi halinde sanık, beş yıl süreyle denetim süresine tâbi tutulur. Denetim süresi içinde, kişi hakkında kasıtlı bir suç nedeniyle bir daha hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilemez.

Hakkımda hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verildi ve 5 yıllık denetim sürem bitti davam ne olur ?

Denetim süresi içinde kasten yeni bir suç işlenmediği ve denetimli serbestlik tedbirine ilişkin yükümlülüklere uygun davranıldığı takdirde, açıklanması geri bırakılan hüküm ortadan kaldırılarak, davanın düşmesi kararı verilir.

Hükmün açıklanmasının geriye bırakılması kararına itiraz edilir mi ?

HAGB kararına karşı itiraz edilebilir.

Tüm bu maddeler incelendiğinde HAGB’nin sanığa ikinci bir şans vermesi durumu olduğu söylenebilir. Sanığın bir daha suç işlememesi, şahısların sabıka kaydının olmaması için uygulanan bir yöntemdir. HAGB kararı sanık hakkında verilen kararın bir hüküm ifade etmemesi durumudur.

Eskişehir ilinde müvekkillerine ceza avukatı olarak, müşteki vekili, sanık vekili olarak hizmet veren avukat Oğuz Özdemir Hukuk ve Danışmanlık Bürosu olarak bugünkü makalemizde Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının ne olduğunu açıklamaya çalıştık. Daha detaylı bilgi için Eskişehir barosuna bağlı avukatlar veya büromuz ile iletişime geçebilirsiniz.

Eskişehir Avukat Oğuz Özdemir Hukuk ve Danışmanlık Bürosu

 

Saygılarımızla
Avukat Oğuz Özdemir Hukuk ve Danışmanlık Bürosu

Not: Bültenimizde yer verilen açıklamalar, ilgili mevzuat çerçevesinde konuyu genel hatlarıyla ele alır tarzda Hukuk Bülteni kategorisinde yer alıp, Hukuk Bülteni Avukatı tarafından hazırlanmıştır. Size özel detaylı bilgi için büromuzla veya avukat bir meslektaşımız ile bağlantıya geçmenizi tavsiye ederiz. İletişim için tıklayınız.

Bu internet sitesindeki her türlü bilgi Eskişehir Barosuna kayıtlı Oğuz Özdemir Hukuk Bürosu tarafından yalnızca bilgilendirme amacıyla, Türkiye Barolar Birliği tarafından belirtilen ilgili düzenlemeleri uyarınca hazırlanmıştır.
Eskişehir Avukat ihtiyaçlarınız için bize ulaşarak hukuki sorunlarınız için destek alın. Avukat Eskişehir ve Çevre İllerde yaşayacağınız hukuki yardım ve ihtiyaçlarınızda, Eskişehir Avukat Oğuz Özdemir Hukuk Bürosu olarak Eskişehir Avukat ekibiyle iletişime geçebilirsiniz.