Aile konutu şerhi

Eskişehir Avukat ve Hukuk Hizmetleri

Hukuk Bülteni

Aile konutu şerhi Eskişehir Hukuk Bülteni Avukatı tarafından | 30 Eylül 2024 tarihinde yazıldı.

Aile konutu şerhi

Aile Konutu şerhi ” Eşlerin evlilik birliğinin devamı sırasında ortak yaşamı sürdürmelerinin gerekli kıldığı bir yerde ortak oturma ihtiyaçlarının giderilmesinde kullanmak üzere sürekli olarak seçtikleri , ailenin devamlı olarak ikametine ayrılan , konut olarak kullanılmaya elverişli taşınır veya taşınmaz yerdir.

TMK’nın 194. “Eslerden biri, diğer esin acık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez. aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz.
Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş, hâkimin müdahalesini isteyebilir.

Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini isteyebilir.

Aile konutu eslerden biri tarafından kira ile sağlanmışsa, sözleşmenin tarafı olmayan eş, kiralayana yapacağı bildirimle sözleşmenin taraf hâline gelir ve bildirimde bulunan eş diğeri ile müteselsilen sorumlu olur.”

Taşınmazın Aile Konutu olarak nitelendirilmesi için Tapu kaydında aile konutu şerhi olması zorunlu değildir. Şerh taşınmazın aile konutu olarak nitelendirilmesini kuvvetlendirmektedir.

Aile Konutu Şerhi  İçin Aranacak Belgeler

Konutun aile konutu olduğunu kanıtlayan muhtarlıktan ve varsa apartman yönetiminden alınmış belge vukuatlı nüfus kayıt örneği veya evlilik cüzdanı Tapuda ayrıca Nüfus Cüzdanı aslı ve istemde bulunan eşin 1 adet vesikalık fotoğrafı da talep edilmektedir.

Tapu kaydına aile konutu şerhinin verilmesi Tapu Sicil Müdürlüğü’nden istenir. Taşınmazın maliki olmayan eşin şerhin verilmesini talep edebilmesi için bir mahkeme kararına veya hak sahibi eşin söz konusu işleme izin vermesine gerek yoktur. Aile konutu şerhi ile ilgili Türk Medeni Kanunu’na bakabilirsiniz. Aile konutu şerhi davası için Eskişehir barosu avukatları ile iletişime geçebilirsiniz.

Şerhin Terkini

  • Malik olmayan eşin talebi ile işlenmişse, malik olmayan eşin talebi ile
  • İki eşin birlikte talebi ile işlenmiş ise, her ikisinin talebi ile,
  • Eşlerin birlikte malik olduğu hisseli bir taşınmazda şerh eşlerden birinin talebiyle işlenmiş ise şerhi işletenin talebi ile,
  • Malik olan eşin talebiyle şerh verilmiş ise, malik olmayan eşin de talep ve muvafakatiyle mümkündür.
  • Şerhin Mahkeme Kararı ile Kaldırılması; Taşınmaz üzerindeki aile konutu şerhinin kaldırılması konusunda eşler arasında ihtilaf var ise tapu memuru şerhi kendiliğinden kaldıramayacak olup bu halde şerhin kaldırılmasına ilişkin mahkeme kararı gerekecektir.
  • Boşanma kararının kesinleşmesi sonrasında da eşlerden biri tarafından dava açılarak şerhin kaldırılması talep edilebilecektir. “Aile konutu hakkında verilecek şerhin boşanma hükmünün kesinleşmesine kadar sonuç doğuracaktır.

Evliliğin Sona Ermesi Halinde Aile Konutu Niteliğinin Kaybedilmesi

Türk Medeni Kanunu’nun evliliğin genel hükümlerini düzenleyen 194. maddesi evlilik devam ettiği sürece uygulanabilir. Bu nedenle, evlilik sona erdikten sonra konut, aile konutu özelliğini kaybettiğinden bu hükmün uygulama imkanı bulunmamaktadır.

 

Aile Konutu Şerhi Yargı Kararı

Yargıtay 4. Ceza Dairesi 18.03.2009 tarihli 2007/213 E. – 2009/5127 K. sayılı Karar:

“Aile konutu; sürekli olarak barınmak üzere kullanılan ve aile yaşamının yoğunlaştığı oturma yeri” biçiminde tanımlanmış ve aile konutunun varlığı için; evlilik birliğinin kurulması ve aile yaşamının yoğunlaştığı bir konutun bulunması gerektiği belirtilmiştir (Bkz. Ömer U. Gençcan, Mal Rejimleri Hukuku, Ankara 2007, s. 199, 204). Böylece yasa uyarınca aile konutu, eşlerin müşterek yaşamlarını sürdürmeleri için ayrılan ve aynı konutta iki tarafın da yaşama hakkını güvenceye alan hukuksal bir kurum olarak kabul edilmiştir.” Konu ile ilgili Eskişehir boşanma avukatı ekibimizden bilgi alabilirsiniz.

AİLE KONUTU SAYILABİLMESİNİN ŞARTLARI

Eşlerden Birinin Mülkiyet Hakkına Sahip Olması Gerekmez

Yaşadıkları konut eşlerden birinin mülkiyetinde olmayabilir bu durum aile konutu olmasını engellemez. Kiracı olarak oturulan konutta aile konutu olarak nitelendirilebilir. Eğer kira sözleşmesiyle eşler bu konutta oturuyorsa; kira sözleşmesinin tarafı olmayan eş kiraya verene bildirimde bulunup kira sözleşmesinin tarafı olarak eklenebilir.

Açıkça, eğer kira sözleşmesinin tarafı olmak için eş bir bildirimde bulunursa o zaman kira sözleşmesinden müteselsilen sorumlu olurlar.

Eşlerin Sürekli Olarak Yaşadıkları Konut Olmalı

Aile konutu kural olarak tektir. Yazlık, kışlık, hafta sonları gidilen, çiftlik evi gibi evler hukuken aile konutu olarak nitelendirilmez. Sürekli olarak oturma amacıyla kullanılan ve müşterek yaşam merkezi olan ev, aile konutu olarak nitelendirilir. Eğer böyle bir ev söz konusu değilse ve haklı sebeplerle birden çok evde oturulmak zorunda kalınıyorsa; en çok oturma amacıyla kullanılan daha ağırlıklı gidilen ev, aile konutu olarak nitelendirilebilir.

Tapuya Şerh Verilmesi Gerekmez

Aile konutu şerhinin kurucu değil açıklayıcı bir niteliği vardır. Konutun aile konutu olabilmesi için tapuya şerh verilmesi gerekmez. Aile konutu olma özelliklerini taşıyor ise zaten aile konutu olarak nitelendirilir, özellikle tapuya şerhin düşülmesi gerekmez. Tapuya şerh verilmese bile aile konutu hakkında diğer eşin açık rızası olmadan yapılan tüm işlemler iptale tabidir.

Aile Konutunun Belirlenmesinde Yetkili Mahkeme: Taşınmazın aile konutu olarak belirleme yetkisi Aile Mahkemesine mülkiyet hakkının tanımasına ilişkin davanın ise kıymeti dikkate alındığında Asliye Hukuk Mahkemesine ait bulunmaktadır.

Tapu İptali Tescil Davalarında Görevli Mahkeme
Aile konutu nedeniyle tapu iptali ve tescil davalarına bakma görevi aile mahkemelerine aittir. Konu ile ilgili olarak Eskişehir boşanma avukatlarından bilgi alabilirsiniz.

 

Saygılarımızla
Avukat Oğuz Özdemir Hukuk ve Danışmanlık Bürosu

Not: Bültenimizde yer verilen açıklamalar, ilgili mevzuat çerçevesinde konuyu genel hatlarıyla ele alır tarzda Hukuk Bülteni kategorisinde yer alıp, Hukuk Bülteni Avukatı tarafından hazırlanmıştır. Size özel detaylı bilgi için büromuzla veya avukat bir meslektaşımız ile bağlantıya geçmenizi tavsiye ederiz. İletişim için tıklayınız.

Bu internet sitesindeki her türlü bilgi Eskişehir Barosuna kayıtlı Oğuz Özdemir Hukuk Bürosu tarafından yalnızca bilgilendirme amacıyla, Türkiye Barolar Birliği tarafından belirtilen ilgili düzenlemeleri uyarınca hazırlanmıştır.
Eskişehir Avukat ihtiyaçlarınız için bize ulaşarak hukuki sorunlarınız için destek alın. Avukat Eskişehir ve Çevre İllerde yaşayacağınız hukuki yardım ve ihtiyaçlarınızda, Eskişehir Avukat Oğuz Özdemir Hukuk Bürosu olarak Eskişehir Avukat ekibiyle iletişime geçebilirsiniz.