İcra takibinin ertelenmesi

Eskişehir Avukat ve Hukuk Hizmetleri

Hukuk Bülteni

İcra takibinin ertelenmesi Eskişehir Hukuk Bülteni Avukatı tarafından | 8 Haziran 2020 tarihinde yazıldı.

İcra takibinin ertelenmesi

İcra takibinin tatil ve talik durumlarında ve İcra takibinin ertelenmesi hallerinde  borçluya karşı icra takip işlemleri yapılamaz. Eskişehir ilinde İcra Avukatı olarak müvekkillerine hizmet veren avukat Oğuz Özdemir hukuk bürosu olarak bu tatil ve talik hallerini inceleyeceğiz. İcra İflas Kanunumuz bazı kritik dönemlerde borçluyu korumak adına icra takip işlemlerinin yapılamayacağını düzenlemiştir.

İcra takibinin ertelenmesi ve İcra Takip İşlemi Nedir

Bir işlemin icra takip işlemi sayılabilmesi için, icra iflas organlarınca borçluya karşı yapılması ve takibin ilerlemesini sağlaması gerekir. İcra takip işlemleriyle zamanaşımı kesildiği gibi tatil ve talik hallerinde de kural olarak hiçbir icra takip işlemi yapılamaz. İlk icra takip işlemi borçluya ödeme emrinin tebliğidir. Haciz, satış, paraların paylaştırılması, icra takip işlemlerine örnek verilebilir.

Tatil Günlerinde İcra Takip İşlemleri Yapılabilir mi?

İcra İflas Kanunumuza göre güneşin batmasından bir saat sonra ile güneşin doğmasından bir saat önceye kadarki devrede (Gece vakti) ve tatil günlerinde takip muameleleri yapılamaz. Gece vakti (tatil saatinde)kural olarak hiçbir icra takip işlemi yapılamaz.

Ancak, gece iş görülen yerlerde bar, kulüp , sinema gibi yerlerde gece vakti hasılat haczi mümkündür. Tatil günlerinde haciz ve tebligat yapılabileceği gibi muhafaza tedbirleri de alınabilir. Borçlunun mal kaçırdığı anlaşılırsa gece vakti dahi haciz de yapılabilir. Ayrıca gündüz başlayan hacze gece devam edilebilir.

Borçluya Takip Yapılamayacak Hallerden Talik Halleri Nelerdir?

Talik durumlarında ise borçlunun bulunduğu özel durum sebebiyle takibin ertelenmesini gerektiren hallerdir. Bir borçlu hakkında kanunda gösterilen sebeplerden dolayı icra talik edilmiş veya konkordato için mühlet verilmiş ise, o borçluya karşı takip muamelesi yapılamaz.

Borçlunun ailesinden birinin ölümü halinde İcra takibinin ertelenmesi

Karısı yahut kocası ve kan ve sıhriyet itibariyle usul veya füruundan birisi ölen bir borçlu aleyhindeki takip, ölüm günü ile beraber üç gün için ertelenir.

Borçlunun Ölmesi Halinde İcra takibinin ertelenmesi

Borçlunun ölmesi durumunda yasal mirasçılar mirası açık bir şekilde kabul ederse icra takibi 3 gün ertelenir. Mirasçılar tarafından kabul ya da red şeklinde herhangi bir açıklama da bulunulmazsa mirasın red süresi olan 3 ay geçinceye kadar icra takibi ertelenir.

Borçlunun Tutuklu veya hükümlü olması durumunda icra takibi

Borçlu adına Sulh Hukuk Mahkemesince vasi atanıncaya kadar icra takibi ertelenir. Ancak borçlu tarafından mal kaçırma olasılığı bulunduğu takdirde ,haciz yapılabilir. İcra takibinin ertelenmesi ile ilgili Eskişehir hukuk bürolarından bilgi alabilirsiniz.

Borçlunun Asker Olması Halinde İcra takibinin ertelenmesi

Askerlik hizmetinin devamı müddetince erler, onbaşılar ve kıta çavuşları (Uzman veya uzatmalı çavuş ve onbaşılar hariç) aleyhine takipte, icra memuru, bir mümessil tayin etmesi için kendisine münasip bir mühlet verir ve takibi bu sürenin bitmesine bırakır.

Bu müddet içinde temsilci tayin edip icra dairesine bildirmeyenler hakkında takibe devam olunur. Mal kaçırılması ihtimali olan hallerde bu mühlet içinde de haciz yapılabilir.

Borçlunun Ağır Hasta Olması halinde icra takibi

Borçlu kendisine temsilci atayamayacak kadar ağır bir hastalık geçiriyorsa hastalığı atlatıncaya kadar icra takibi ertelenir. Mal kaçırılması ihtimali olan hallerde hastalığın devamı sırasında da haciz yapılabilir.

Konkordato mühleti, uzlaşma yoluyla yeniden yapılandırma durumlarında da İcra takibinin ertelenmesi

Eskişehir ve çevre illerde avukat Oğuz Özdemir hukuk ve danışmanlık bürosu olarak müvekkillerimize icra avukatlığı hizmeti vermekteyiz. İcra ve iflas hukuku teknik bilgi gerektirdiğinden mutlaka uzman yardımı almanızı tavsiye ederiz. Tarafımıza ulaşabileceğiniz gibi diğer meslektaşlarımıza da ulaşabilirsiniz.

Yargıtay 12. Hukuk Dairesi 2014/22982 E. 2014/29800 K. sayılı kararında;

….Rehin alacaklısı, borçlu iflas ettikten sonra da, iflas masasına karşı rehnin paraya çevrilmesi yolu ile takip yapabilir (m.185.I.c.2). Bu tür takipler iflasın açılması ile durmaz. Rehin alacaklısı tarafından borçlunun iflasından sonra da iflas masasına karşı rehnin paraya çevrilmesi yoluyla icra takibi yapılması mümkündür.

Bu durumda icra müdürlüğünün takibin durdurulması ve müflis şirketin gemileri üzerine konulan seferden men kararının kaldırılmasına ilişkin kararı, İİK. nun 193 ve 185/1.maddeleri hükümlerine aykırı olmakla, mahkemece şikayetin kabulüne karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçeyle istemin reddi yönünde hüküm tesisi isabetsizdir….

İcra takibinin ertelenmesi ve icra hukuku ile ilgili sorularınızı Eskişehir icra avukatlarına sorabilirsiniz.

Yargıtay 12. Hukuk Dairesi 2015/15611 E. 2015/27337 K. sayılı kararında;

Buna göre, icra mahkemesince zamanaşımı itirazının kabulüne karar verilmesi ile icra takibi son bulur. Ancak, bunun için alacaklının İİK.nun 33/a-2. maddesine göre yedi gün içinde dava açıp açmayacağı beklenmelidir. Dava için madde de öngörülen yedi günlük sürenin bitimine kadar icra takibi olduğu yerde durur. Alacaklı bu süre içinde dava açarsa, bu davanın sonucuna kadar takip durmaya devam eder.

Alacaklı bu davayı kazanır ise duran icra takibine devam edilir.

Kaybetmesi veya yedi gün içinde dava açmaması halinde ise icranın geri bırakılması kararı, takibin iptaline ilişkin sonuçları doğurur. Bir diğer anlatımla dosyada mevcut hacizler kalkar.

O halde mahkemece, sadece icranın zamanaşımı nedeniyle geri bırakılmasına karar verilmesi hacizlerin kaldırılmasına ilişkin talebinin reddedilmesi gerekirken, İİK.nun 33/a-2. maddesi hükmü gözardı edilmek suretiyle hacizlerin kaldırılması isteminin kabulü yönünde hüküm tesisi isabetsizdir.

 

 

Saygılarımızla
Avukat Oğuz Özdemir Hukuk ve Danışmanlık Bürosu

Not: Bültenimizde yer verilen açıklamalar, ilgili mevzuat çerçevesinde konuyu genel hatlarıyla ele alır tarzda Hukuk Bülteni kategorisinde yer alıp, Hukuk Bülteni Avukatı tarafından hazırlanmıştır. Size özel detaylı bilgi için büromuzla veya avukat bir meslektaşımız ile bağlantıya geçmenizi tavsiye ederiz. İletişim için tıklayınız.

Bu internet sitesindeki her türlü bilgi Eskişehir Barosuna kayıtlı Oğuz Özdemir Hukuk Bürosu tarafından yalnızca bilgilendirme amacıyla, Türkiye Barolar Birliği tarafından belirtilen ilgili düzenlemeleri uyarınca hazırlanmıştır.
Eskişehir Avukat ihtiyaçlarınız için bize ulaşarak hukuki sorunlarınız için destek alın. Avukat Eskişehir ve Çevre İllerde yaşayacağınız hukuki yardım ve ihtiyaçlarınızda, Eskişehir Avukat Oğuz Özdemir Hukuk Bürosu olarak Eskişehir Avukat ekibiyle iletişime geçebilirsiniz.