Trafik Kazası Sonrası Araç Değer Kaybı Nedir?
Araç değer kaybı, yaşanan bir trafik kazası sonrasında hasarlı aracın durumunu nitelendiren bir tanımlamadır. Eskişehir avukat Oğuz Özdemir hukuk bürosu olarak bugünkü makalemizde trafik kazası sonrası araç değer kaybı konsunu ele alacağız. Bu tanım, hasar alan aracın onarılıp eski haline geri dönse dahi ikinci el piyasasındaki düşüşü ifade etmektedir. Kazanın sonra tamir edilen araç, kusursuz bir onarım ve yapılanma da geçirse arabanın satışındaki fiyat kaza öncesi belirlenen fiyattan daha düşük olacaktır. Bu düşün araç değer kaybını oluşturur. Ancak herhangi bir kaza nedeniyle boya işlemi gören bir parça tekrar bir kaza geçirmesi sonrası tekrar araçta değer kaybı olmazken hasarlı parçanın değiştirilmesi değer kaybına neden olabilir. Araçlarda oluşan maddi kayıplar iki farklı şekilde karşılanabilir.Bunlar;
- Zorunlu Trafik Sigortası
- Kasko Sigortası
Zorunlu Trafik Sigortası, trafikte seyreden diğer araçları koruma altına alıp, araç sahibinin maddi ve manevi yükünü karşılamaktadır. Eğer yaşanan trafik kazasında birden fazla araç var ise bu durumda Zorunlu Trafik Sigortası tüm araçların hasarını karşılamayabilir. Sadece kusursuz ya da en az kusurlu araç sahibine ödeme yapabilir. Yaşanan trafik kazasına karışan birden fazla araç olması ve bu nedenle hasarınızın karşılanmaması durumunda kasko sigortası yaptırmışsanız hasarlarınızın karşılanmasını talep edebilirsiniz. Eğer kazada kusuru bulunmayan sürücünün aracı için oluşan bir değer kaybı varsa ve değer kaybını karşılayacak taraf, kazaya neden olan sürücüdür. Bu nedenle araç değer kaybının karşılanması aşamasında trafik sigortası devreye girecektir
Araç Değer Kaybı Sonrası Nereye Başvurulur?
Hasar alan araç sahibinin zararının karşılanması için öncelikle karşı tarafın sigorta şirketine başvurması gerekmektedir. Zarar görenin, zorunlu mali sorumluluk sigortasında öngörülen sınırlar içinde dava yoluna gitmeden önce ilgili sigorta kuruluşuna yazılı başvuruda bulunması gerekir. Sigorta kuruluşunun başvuru tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde başvuruyu yazılı olarak cevaplamaması veya verilen cevabın talebi karşılamadığına ilişkin uyuşmazlık olması hâlinde, zarar gören dava açabilir veya Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurabilir.Sonuç olarak Araç değer kaybı başvurusu yapabilmek için ekspertiz raporu ile birlikte sigorta şirketine başvuruda bulunabilirsiniz. Eğer sigorta şirketi ile bir sorun yaşanırsa Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurabilir yada mahkemede dava açılabilir.
Araç Değer Kaybını Kimler Talep Edebilir?
- Kazaya sebebiyet veren sürücü taraf araç değer kabını talep edemez.
- Kaza sonrasındaki 2 yıl içerisinde başvuru yapılması gerekmektedir.
- Eğer hak talep edilecek sürücünün Zorunlu Trafik Sigortası yoksa kişinin kendisinden de hasarı karşılamasını için tazminat davası açılabilir.
Araç Değer Kayı Hesaplaması Yapılırken Hangi Hususlar Dikkate Alınır?
Aracın hasar geçmişi ve niteliği,aracın üretim senesi ,Aracın kilometresi,Aracın marka ve modeli,Aracın trafiğe çıkış tarihi,Aracın pazar değeri gibi hususlar dikkate alınır.
Saygılarımızla
Av. Oğuz Özdemir Hukuk ve Danışmanlık Bürosu
Not: Bültenimizde yer verilen açıklamalar, ilgili mevzuat çerçevesinde konuyu genel hatlarıyla ele alır tarzda hazırlanmıştır. Size özel detaylı bilgi için Büromuzla bağlantıya geçmenizi tavsiye ederiz.
Saygılarımızla
Avukat Oğuz Özdemir Hukuk ve Danışmanlık Bürosu
Not: Bültenimizde yer verilen açıklamalar, ilgili mevzuat çerçevesinde konuyu genel hatlarıyla ele alır tarzda Hukuk Bülteni kategorisinde yer alıp, Hukuk Bülteni Avukatı tarafından hazırlanmıştır. Size özel detaylı bilgi için büromuzla veya avukat bir meslektaşımız ile bağlantıya geçmenizi tavsiye ederiz. İletişim için tıklayınız.
Bu internet sitesindeki her türlü bilgi Eskişehir Barosuna kayıtlı Oğuz Özdemir Hukuk Bürosu tarafından yalnızca bilgilendirme amacıyla, Türkiye Barolar Birliği tarafından belirtilen ilgili düzenlemeleri uyarınca hazırlanmıştır. Bu Makale Eskişehir Hukuk Bülteni Avukatı Oğuz Özdemir tarafından onaylandı!